Тодор Попов, кмет на Пазарджик: Да не хленчим, а да си вършим работата icon

Тодор Попов, кмет на Пазарджик: Да не хленчим, а да си вършим работата


Смотрите также:
Отчет на Програмата на Йорданка Фандъкова като кмет на София Период: ноември 2009г ноември 2010...
Отчет за дейността на маруся любчева като член на европейския парламент...
Александр Попов...
Съдържание
Методические указания по эксплуатации газового хозяйства тепловых электростанций со 34. 20...
Программа VIII «томский фестиваль путешественников» II городской фестиваль активного отдыха...
Итоги 6-го чемпионата России. Оначале 6-го командного чемпионата России...
Обобщен доклад...
В попов Ведущий редактор а борин Научный редактор э эидеиилпер Редамор в попов Художник обложки...
В попов Ведущий редактор а борин Научный редактор э эидеиилпер Редамор в попов Художник обложки...
В попов Ведущий редактор а борин Научный редактор э эидеиилпер Редамор в попов Художник обложки...
В попов Ведущий редактор а борин Научный редактор э эидеиилпер Редамор в попов Художник обложки...Загрузка...
страницы:   1   2   3   4
скачать
24.02.2012


Монитор - 14 стр.

Тодор Попов, кмет на Пазарджик: Да не хленчим, а да си вършим работата

­ Г-н Попов, каква е ситуацията с микроязовирите на територията на общината? Има ли потенциална опасност да прелеят при снеготопенето?

­ В момента ситуацията с микроязовирите на територията на общината е абсолютно спокойна и няма никаква опасност от преливане. По принцип един от най-опасните за града е язовир “Тополница“, но засега е пълен едва на 1/3 от обема си ­ от 137 млн. куб. м. по данни на експертите има 27 млн. куб. м. Той е почти празен и има потенциал да събере водни количества от снеготопенето и евентуалните дъждове. Другите малки язовири ­ в селата Росен, Сбор, Априлци, са почти празни, с изправни изпускатели. Микроязовирът, който е над с.Овчеполци и се ползва от фирма “Еко Хидро“, също е пълен наполовина и се следи постоянно. Единствената заплаха в нашия район е от микроязовира в с. Блатница, община Стрелча, който е в окаяно състояние, но и той е празен в момента. Опасявам се само Телки дере до с. Гелеменово да не прелее, но от “Напоителни системи“ са се ангажирали да почистят коритото на река Елшишка, така че да няма потенциална опасност. Засега на наша територия всичко е спокойно и при интензивно снеготопене няма да има опасност за хората.

­ Номинираха ви за УС на НСОРБ. Подкрепиха ви дори и кметове на левицата от областта. Как си го обяснявате?

-За мен е изключителна чест, че бях номиниран за Националното сдружение на общините, защото все пак това е едно признание за управленските ми качества. Приемам го като комплимент. Смятам, че мога да бъда полезен с опита, който имам. В крайна сметка в местното самоуправление трябва да дефинираме няколко важни въпроса по отношение на централната власт. И да се намери решение в дългосрочен план, за да може държавата да върви добре. Това, че съм получил доверието и на мои колеги, които са били кандидати или членове на БСП, е въпрос на тяхна лична преценка. Това е още по-голям комплимент, защото в крайна сметка ние с тези хора се чуваме, работим ежедневно, с много от тях сме и приятели, имаме общи проблеми. Те винаги са срещали разбиране от моя страна и се радвам, че са ме оценили, защото какво означава партийната повеля, когато става въпрос за чисто мажоритарен избор и това да подкрепиш кмета на областния ти град. Това е напълно естествено и нормално.

­ Какви по-значими проекти реализира общината с еврофинансиране?

­ Към момента община Пазарджик работи по 2 големи проекта, които са свързани с еврофинансиране ­ този за водния цикъл и регионалното депо за твърди битови отпадъци. Проектът за водния цикъл е в размер на около 50 млн. лв. Тук не включвам и 15-те млн. лв., с които ще бъде финансирана канализацията на двете села с еквивалент жители повече от 2000 ­ Алеко Константиново и Главиница. Проектът за депото е около 35-36 млн. лв. Тези два проекта трябва да реализираме до края на този мандат. И двата са по ОП “Околна среда“. Партньор ни е МОСВ, с което, искам да подчертая, сме в отлични професионални отношения. Вече сме обявили поръчките за водния цикъл ­ за проектиране, за одита и др. Догодина ще започнем реализацията на практическото задание ­ то ще бъде поетапно и всяка година ще се усвояват по 12 млн. лв. За депото за отпадъци в момента тече ОВОС, вървят публичните обсъждания, предстоят отчуждавания на земеделски земи и очаквам през юни да получим покана за сключване на договора. Реалната дейност по проекта ще започне през 2013 г., за да може до средата на 2015 г. да сме приключили. За целта сме регистрирали и сдружение на 9-те общини, които ще ползваме депото ­ без Стрелча и Панагюрище. Съфинансирането за всяка община ще бъде до 8% на базата на брой жители, каквото решение взехме на заседанието на Регионалния съвет на сдружението. Смятам, че така е най-справедливо, тъй като всеки ще плаща според генерирането на отпадъците. Депото ще бъде разположено на площадка до с. Алеко Константиново и се предвижда да има 1 претоварна станция в Ракитово, затова и публичните обсъждания се правят в Пазарджик, в Алеко Константиново и Ракитово.

­ Как се справя общината финансово ­ има ли дългове, заеми и вземания от недобросъвестни фирми и граждани?

­ Като всички общини имаме и дългове, и вземания. Задълженията ни са около 5-6 млн. лв., а вземанията ­ за близо 4 млн. лв. В момента нашата община изплаща облигационен заем, с който благоустроихме улиците в града. И отделно разполагаме с едни оборотни револвиращи суми, свързани със съфинансирането по европейските проекти. До края на годината се надявам приоритетно да се разплатим с фирмите, но полагаме усилия да си съберем и стари дългове, които не са малко и са натрупани с години. Искам да помоля съгражданите си, които не са се издължили, да го направят. Няма как една община да върви напред, ако не бъдем съзнателни и не си плащаме местните данъци. Хората трябва да имат по-отговорно отношение. Същото се отнася и за държавата ­ с републиканските данъци. Тези пари няма откъде да дойдат, ако не сме съпричастни. Това е въпрос на политическа и човешка култура и е редно да се променяме в тази посока.

­ Докъде стигна въпросът със замразените ромски къщички? Проявява ли интерес бизнесът?

­ Това беше много важен проект по ПРООН чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но за съжаление финансирането приключи. Половината от къщичките бяха построени и парите свършиха, затова сме постигнали договорка ­ тъй като земята е на общината, а сградите на министерството като партньори по програмата. Общината трябваше и да ги охранява, но това не може да стане до безконечност, затова се договорихме с МРРБ ­ ако има интерес, а то има такъв, от страна на по-заможни представители на малцинството там да обявим търгове. Парите, които ще получим от продажбата на къщите, ще преведем на министерството. Ако ги оставим без охрана, ще ги разграбят за 20 дни. Самата инфраструктура на мястото също се унищожава, тъй като тя се затрупва с отпадъци. Улиците вече са превърнати в локални сметища. Ако сградите бъдат обитавани, ще се запази и инфраструктурата. Къщичките са еднофамилни и многофамилни –бяха предвидени за 60 нуждаещи се ромски семейства.

­ Много пазарджиклии, които живеят в чужбина и в големите градове у нас, харесват Пазарджик и промяната му. Какви усилия полагате в тази насока, за да се преобрази градът ни?

­ Това е атестат какво сме свършили, за да се промени Пазарджик и общината. Пазарджиклията по принцип е критичен ­ на един му харесва, на друг не. На един-повече, на друг-по-малко. Като цяло хората, които не са идвали тук или си идват по-рядко, го оценяват повече. Защо? Защото всички ние бързо свикваме с хубавото ­ приемаме промяната за даденост. Пазарджик се промени в последните 20 години и факт е, че нямаме отлив на население. Трябва да пазим обаче това, което сме постигнали. Иска ми се пазарджиклията да добие по-голямо самочувствие, да развие чувството си на стопанин и да бъде съпричастен. Не може да очакваш, че общината ще прави всичко, а ти няма да имаш никакво чувство на добър стопанин и да пазиш тези неща. Те са за нас.

­ Правителството прехвърли на общината 60 дка от бившата казарма за общинска автогара. Какво друго се предвижда да има там?

­ Искам да изразя за пореден път своята благодарност към правителството за този жест ­ и към министър-председателя Бойко Борисов, и към министъра на отбраната Аню Ангелов, защото това е нещо важно за града ни. Намеренията ни са там да разкрием транспортен център. Обособени са 5 имота, като досегашните сгради, използвани за спални помещения, ще бъдат бутнати, други не. Ще се изготви проектно предложение. Имотът има изградена инфраструктура -ток, газ, вода, пътища. Заедно с транспортния център там може да се развие един икономически район и ще работим в тази посока. Но по-ясна концепция ще имаме след 2-3 месеца. Ще търсим партньори и за самата автогара. Има ли частен интерес, нещата се случват по-бързо.

­ Много ваши колеги се оплакаха, че парите за снегопочистването им били свършили заради усложнената зима?

­ И да са свършили, ние продължаваме да чистим, даже извозваме снега от централната градска част в покрайнините край реката. Наистина зимата беше тежка за нашия район, но като че ли се бяхме поразглезили последните 3-4 години. Колегите от другите общини, където са свършили парите, да не се оплакват, ами всеки да си търси колая и да си чисти снега. Ние изразходихме 50 тона калциев хлорид. Четвърта година не ползваме нито сол, нито пясък ­ в кой век живеем, че да си разсипем града? Такъв ни бил късметът. Друг е въпросът, че се отвориха и дупки по улиците, но ще ги кърпим ­ няма как.

­ Как си почива един кмет от служебните дела?

­ Като си подрежда правилно деня. Намирам време за спорт, за семейството, но за приятелите не остава много време за съжаление. Почивам си вкъщи, защото втората ми дъщеричка Изабел е на година и 7-8 месеца и е много забавна. Повечето си време прекарвам с нея, а каката е седмокласничка. С малки деца ­ малки дертове. Аз съм свикнал на по-интензивен начин на живот. Кмет се става по желание, не по задължение. Трябва да си почиваме в движение.

Какво ви ядосва най-често?

-Това, което ме ядосва и искам заедно да променяме, е следното:“Стига сме чакали някой друг да ни върши работата. Дайте да се вземем в ръце и да си оправяме градовете и държавата. Няма кой друг да ни я оправи, ако не ние. Не може постоянно да чакаме и да искаме някой свише или да стане вълшебство. Да дойде министър-председателят, кметът или дядо Господ нещо да ни свърши. Искам да имаме малко повече самочувствие като българи и малко повече да си вярваме, че можем да успяваме благодарение на собствените си качества и усилия, а не на намеса свише. Да не хленчим, а да се хващаме за работа.

***

Визитка

Роден на 26 декември 1967 г. в гр. Пещера

Юрист по образование

Преди да седне на кметския стол на община Пазарджик, бе районен съдия, адвокат и председател на общинския съвет. Два пъти печели изборите като независим кандидат и втори мандат управлява най-голямата община в областта.

Женен, с две дъщери.

петък, 24 февруари 2012

01:17:10

Преса - 4 стр.

БСП и СДС в битка за шеф на общините

Кой да оглави сдружението на общините - това е интригата на национално събрание, което ще се проведе на 29 февруари и 1 март в София.

Председателският пост е вакантен, след като Дора Янкова не бе преизбрана за градоначалник на Смолян.

С най-големи шансове са червеният Красимир Мирев и десният кмет на Монтана Златко Живков, който е от СДС, но се ползва и с подкрепата на 15 други партии.

И двамата карат четвърти мандат. Мирев вече бе председател на сдружението преди Янкова. Живков пък и в момента е зам.-председател на организацията.

Интригата е, че монтанският кмет въобще не е номиниран за член на ръководството от отчетно-изборното събрание на северозападния район, но ще бъде предложен на събранието на общините. Според негови колеги - понеже Искра фидо-сова не го обичала. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече декларира, че управляващата партия отстъпва лидерския пост в сдружението.

петък, 24 февруари 2012

04:16:08

Бряг - 8 стр.

Бурджиев разпространи правилата за поведение и действие на гражданите при наводнение

Елена ДИМИТРОВА

Областният управител Стефко Бурджиев изпрати писмо до изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова за съдействие при разпространението на правилата за поведение и действие на гражданите при наводнения. Решението за това бе взето на провелото се през миналата седмица заседание във Велико Търново с участието на областните управители от Северен централен район, на което бе обсъдена координацията между ведомствата и институциите при евентуални наводнения в резултат на снеготопенето.

Според правилата, при опасност от подобно бедствие населението ще бъде известено чрез изградените системи за ранно предупреждение и оповестяване или чрез средствата за масово осведомяване. Посочено е, че е необходимо да се следят съобщенията по радиото, телевизията, местни радиовъзли, както и да се изпълняват конкретните указания, съобразно създадената ситуация.

Необходимо е още да се спазват указанията и редът установен от органите на изпълнителната и местна власт и спасителните екипи.

Описано е и какво трябва да се знае от населението предварително. Потенциално застрашените от наводнения трябва да се осведомят за риска от наводнения за населеното място, в което живеят или работят. Общината или кметството са институциите, от които е възможно да се получи информация за районите, които могат да бъдат залети. Според правилата, хората трябва да се информират за най-близкото безопасно място, най-късия и безопасен маршрут, по който трябва да се евакуират.

Препоръчва се още проиграване на евакуацията на семейството от дома и с колегите от работното място.

петък, 24 февруари 2012

04:36:48

Новинар Юг - 4 стр.

Регионът с 2 балнеокурорта от национално значение

Само Баните и Меричлери в списъка от 143 имена, разделени на 4 категории

Само два обекта от Хасковска област попаднаха в одобрения от правителството списьк на лечебните и туристическите курорти в страната. Меричлери и Минерални бани са в категорията "Балнеолечебни от национално значение". Регионьт е с нулево присъствие в"Балнеолечебни от местно значение", "Планински от местно" и "Планински от национално значение". Списькът включва 143 имена.

Според изпълнителната директорка на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова класификацията се нуждае от актуализиране, защото някои от данните са отпреди половин век. Не са взети предвид променените граници след мащабното строителство в последните години, смята тя.

Меричлери и Баните са в очакване да получат за 25-годишно безвъзмездно ползване изворите си с минерална вода, след като кметовете на двете общини Димитровград и Минерални бани поискаха това от правителството чрез екоминистерството.

петък, 24 февруари 2012

03:46:10

Ловеч прес - 3 стр.

Пo проекта на РСО ""Централна Стара планина" се създава европейска асоциация за устойчив растеж на местно ниво

По проекта на Регионалното сдружение на общините "Централна Стара планина" - "Малките градове за устойчиво развитие", ще бъде подписано споразумение за създаване на европейска асоциация за устойчив растеж на местно ниво. Това бе договорено на международната конференция в Италия на тема "Валоризацията на културното наследство за осигуряване на заетост -опит, добри практики, съответствие с целите на Европа 2020", информират от пресцентъра на община Ловеч, форумът се проведе миналата седмица, в него участваха ловешкият кмет Минчо Казанджиев, който е и председател на РСО "Централна Стара планина", общински съветници, секретари и експерти по устойчиво развитие и европейска интеграция от общините Летница, Луковит, Тетевен и Габрово.

Тридневното събитие даде възможност на представителите на старопланинските общини да се запознаят със своите партньори от Германия, Испания, Латвия и Италия. На пленарна сесия през първия ден на конференцията гостите представиха своите организации, техните постижения и действащи проекти за опазване на културното наследство. С добрата практика на домакините в подкрепа на млади творци, изработващи произведения с обемна пространствена форма, партньорите се запознаха след като посетиха центъра за култура "Материма" в Казалбел-траме. "Материмав е частна инициатива, подкрепена от регион

Пиемонт. Тя предоставя на скулпторите пространство за работа, инструментариум и знания. Целта е да се съхранят занаятите, допринесли за успеха на италианското изкуство по света и да се създадат работни места за младите хора.

Вторият ден на конференцията включваше посещение на община Арона и представяне на проект за възстановяване на историческия воден път от Милано (Италия) до Локарно (Швейцария) през езерото Маджоре. Реализацията на този мащабен проект ще увеличи потока на туристи между Италия и Швейцария и ще допринесе за икономическия растеж на региона. Проектът се финансира от програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГIVA Италия - Швейцария.

Изцяло в пленарна зала премина последният ден на конференцията. РСО "Централна Стара планина" запозна участниците с иновативните методи на община Габрово за превръщане на културата в индустрия. Германският партньор представи новата младежка инициатива на Европейската комисия, която подкрепя усилията на държавите-членки да предотвратят преждевременното напускане на училище и да помагат на младите хора да намерят своето подходящо първо работно място. Мениджъри на проекти от испанския партньор развиха своите идеи за устойчиво развитие на планината Трамунтана (остров Майорка) след получаването през 2011 г. на статут на обект, защитен от ЮНЕСКО. Латвийците привлякоха вниманието с атрактивното представяне на историята на една кула - тази на църквата "Света Троица" в Йелгава. След реконструкция тя се превръща в туристическа атракция и любимо място за местните жители. В кулата е разположен туристически информационен център, предлагат се интерактивни изложби, исторически експозиции и френска кухня, а платформата на 9-тия етаж предлага незабравима гледка.

Проектът "Малките градове за устойчиво развитие" насърчава малките общини да създават мрежи на европейско ниво, в които партньорите да обменят добри ефективни практики и да формулират общи стратегии за популяризиране на принципите на стратегията Европа 2020. Заключителната конференция ще се проведе през ноември т. г. на територията на общините от РСО "Централна Стара планина".

23-26.02.2012

петък, 24 февруари 2012

00:01:00


Труд - 9 стр.

Строителен контрол над всички язовири

Христо НИКОЛОВ

Предстоящите промени в Закона за устройство на територията ще превърнат всички язовири в страната в обекти от първа категория. По този начин всяко строителство или преустройство на водните обекти ще може да става само под контрола на Дирекцията за национален строителен контрол и след съгласуване с експертен съвет към регионалното министерство, обясни министър Лиляна Павлова по време на обществена дискусия за промените в закона. Досега строежът и преустройството на язовирите се контролираха и от общините, когато обектите бяха по-малки. Миналата седмица кабинетът даде правомощия на икономическото министерство да контролира техническото състояние на всички водни обекти. Водните маси в тях по принцип се контролират от МОСВ.

В същото време държавата се отказва от контрола над строителните обекти от 4-та до 6-а категория, в които влизат жилищните сгради и по-малките обекти. Тяхното строителство и узаконяване ще са прерогатив на общините.

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

Труд - 22 стр.

Община Враца спечели приз

Община Враца спечели приз за професионално представяне на туристическото изложение „Ваканция и СПА експо". Борсата събра 280 участници от 16 държави.Тази награда е висока оценка за община Враца, заяви зам.-кметът Красимир Богданов. Бяха представени възможностите, които Врачанският Балкан дава за развитието на велотуризма, биоразнообразието на региона, както и резултатите от археологическите разкопки.

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

Труд - 22 стр.

Монтана на воден режим въпреки снега

Любомир ЙОРДАНОВ

Въпреки огромния сняг в Балкана, водата в язовир „Среченска бара",от който пие населението на близо половината Северозапад, продължава- да спада.

Приток в хидросъоръжението няма и нощният режим, наложен в Монтана, ще остане и през март, заявиха специалисти. Заради страховитата суша още от миналото лято и намалялото количество вода в язовира над Берковица в началото на т.г. в областния град бе въведен режим.

За да не останат всички без вода, налягането в тръбите към Монтана бе намалено на една атмосфера от 23,30 ч до 5,30 ч. Жителите на последните етажи и високите части на града по тъмно останаха на сухо.

„Добре, че въведохме нощното ограничение и включихме допълнителен водоизточник към мрежата на града. В противен случай вече щяхме да сме видели дъното на язовира и част от двете области да са без вода в чешмите!", каза шефът на ВиК инж. Валери Иванов.

Язовир „Среченска бара", от който пият Враца, Монтана и още 25 селища в региона. Той е с обем 15,6 млн. куб. метра, но зад стената му вече има само 4 млн. куб. м. „На ден харчим 90 000 куб. м, а влизат 70 000. Надеждите ни, че падналият голям сняг ще започне да се топи, не се оправдаха. В планината температурите още са минусови!", заяви кметът Златко Живков.

Въведените ограничения засега ще останат и през март. Хидроспециалистите и местната управа се надяват следващия месец размразяването най-после да започне. Много е важно обаче затоплянето да не е бързо, защото тогава преспите в Балкана ще се стопят за кратко време и съоръженията няма да поемат целия приток. С идването на пролетта най-вероятно ще започнат и стотици аварии по безлюдните къщи в градове и села, където има спукани от големите студове тръби. Това ще увеличи и проблемите, и загубите на ВиК, прогнозират експертите.

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

Труд - 22 стр.

Видин с бюджет на оцеляването

Видинската община е във финансов колапс и тазгодишния бюджет е на оцеляването. Това заяви кметът на дунавския град Герго Гергов пред своите съграждани на публично обсъждане на проектобюджет 2012 г. Разчетите показват, че бюджетът ще е размер 36 015 555 лв., като приходите от държавата са 16,5 млн.лв. Сред големите пера от разходите за делегирани държавни дейности са тези за детските градини и училищата в общината. За да подпомогне финансово Видин, държавата ще осигури издръжка за Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Гомотарци, където са настанени 55 малчугани и юноши. От общината залагат на увеличаване събираемостта на общинските такси. От кметството съобщиха, че за ремонти в кварталите и междублоковите пространство от общината ще осигурят скромните 100 000 лв. За да се спестят пари, идеята е хората в жилищните райони сами да ги благоустрояват, като от кметството дават само необходимите материали.

С част от парите ще се обновят общо 56 детски площадки и ще се построят нови, включително за деца в неравностойно положение. Според кмета Гергов, ако общината получи подкрепата от видинчани, то следващият бюджет ще е бюджет на надграждането.

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

24 Часа - 6 стр.

Гърци и италианци възстановяват с. Бисер

Гърци и италианци ще осигурят напълно безвъзмездно необходимия за възстановяването на харманлийското село Бисер цимент след потопите.

Това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов на общо събрание на жителите на най-пострадалото от наводненията село. Първият циментов завод е „Златна Панега", където инвестицията е гръцка. Димитровградският „Вулкан", който е собственост на италианската „Итам Цементи Груп", също ще помага, каза губернатор-ката на Хасково Ирена Узунова. Благоевградска фирма пък ще дари тухлите за новите градежи, допълни Цветанов.

J}a се обърне много сериозно внимание как ще се разпределят помощите. Парите да не влязат и след това да излязат, както стана с реката в домовете ни", предупреди местният жител Петър Янакиев. „Всичко ще е публично. Ще бъде отворен и специален сайт, на който ще се публикуват отчетите за извършените дейности по възстановяването", успокои Цветанов.

1,7 млн. досега са събрани от едномилионното дарение на ГЕРБ, дарителските сметки на БЧК и други организации. На загубилите ел. уреди щяла да бъде закупена нова бяла техника с 80 000 лева от „Технополис" и УниКредит Булбанк.

Цветанов първо награди с по 5000 правителствени лева спасителите от селото Атанас Атанасов, Наско Георгиев и Красимир Колев.

Бурен ропот в залата настана след предложение от Димо Ангелов да бъде построен нов надежден язовир, който да се използва и за водоснабдяване. Янчо Вутов пък препоръча редовно чистене на коритото на река Бисерска.

Наводнените, но годни за обитаване къщи също ще бъдат санирани за сметка на наши общини и фирми, каза още вицепремиерът, фирма „Главболгарстрой" започва разчистването на терените, на които ще бъдат построени нови къщи по типов проект. По обяд Цветанов инспектира възстановената в рекордно кратки срокове 140-метрова дига на р. Марица, която заля свиленградския квартал Гебран.

***

На общоселското събрание Цветан Цветанов награди с по 5000 лв. спасителите от селото, сред които е и Атанас Атанасов (на снимката).

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

24 Часа - 26 стр.

Съветниците във Враца гласуваха бюджет от 40 млн.

Заложено е драстично намаление на сумите за детските градини, твърдят хора на ГЕРБ

Врачанските съветници приеха без особени дебати бюджета на общината. Той ще е близо 40 млн. лв.

Кметът Николай Иванов нарече критиките за представения бюджет резонни и сподели, че ресурсите са ограничени, но обща грижа за всички е да се търсят възможности за повишаване на средствата.

Основната цел на бюджета е запазване на обема на публичните услуги, предоставяни от общината, и постигнатите критерии за качество в условия на световна криза.

През годината са заложени приходи от имуществени данъци в размер на 3,57 млн., неданъчни приходи - 7,85 млн., взаимоотношения с централния бюджет - 25,5 млн., и преходен остатък - 3,17 млн.

Съветници от ГЕРБ твърдят, че в бюджета е заложено драстично намаление на издръжката за детските градини. Според комисията по образование то ще бъде компенсирано с издръжката, предоставена от държавата за 5- и 6-годишните, но въпреки това парите ще са крайно недостатъчни.

Проблем за посещаемостта в селските училища ще създаде плануваното намаление на парите за обяд до 2 лв. на ден.

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

Стандарт - 5 стр.

Вдигат къщи с дарения за Бисер

Красимира СЛАВОВА

Набраните пари в дарителските кампании ще бъдат събрани в общ фонд и ще се използват за построяването на 46 къщи в най-пострадалото от наводненията в Хасковска област село Бисер. Това заяви вицепремиерът Цветан Цветанов, който присъства на общоселското събрание. Парите ще бъдат отчитани и в специално създаден уебсайт, в който всички суми ще бъдат посочвани и ще се следи работата по изразходването им. Следващата седмица той ще инициира среща с кметовете на пострадалите общини в България и с областните управители на регионите за разговор как чрез строителни фирми местните управници да подпомогнат ремонта и санирането на по-малко пострадалите от наводненията къщи.

петък, 24 февруари 2012

02:16:47

Стандарт - 4 стр.

Общинари се оплакаха от ниски заплати

Ралица РУСЕВА

Всички общински съветници в София взимат чисто по 420 лв., заяви вчера шефът на градския парламент Елен Герджиков. Повод му дадоха разразилите се скандали за възнагражденията на общинарите. Ниските заплати били определени от предишния парламента по предложение на БСП.

В надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация пък заплатите са по 2100 лева, каза Валя Чилова, шеф на съвета. По повод нападки, че парите на шефовете в СОАП са били увеличени, тя обясни, че те не са се променяли от няколко години. Не сме били никога на 300% от средната работна заплата, както се твърди, каза Чилова. И допълни, че от 2008 г. досега в СОАП са проведени търгове за общо 145 млн. лв. Парите отиват в строеж на детски градини, площадки и т.н., каза още Чилова. Общинарите казаха още, че се водят над 80 дела за неизпълнение на договори след приватизацията на общински обекти. Пред Темида са изправни стопани на обществени тоалетни, таксиметрова компания и др.

петък, 24 февруари 2012

02:16:45

Класа - 4 стр.

Топлофикация-София търси пари от европейските програми

Столичният общински съвет (СОС) одобри вчера бизнес плана и инвестиционната програма на "Топлофикация-София" за 2012 г. Очаква се общинското енергийно дружество да търси външно финансиране, като един от вариантите за това са европейските фондове. "Единственият изход за "Топлофикация" е търсене на външно финансиране от оперативните програми. На по-късен етап ще търсим и публично-частно партньорство", обясни Валя Чилова от ГЕРБ.

Кметът Йорданка Фандъ-кова заяви, че подкрепя тези идеи. "Дружеството има нужда от инвестиции, такива не са правени от десетки години. Нека не забравяме в какво тежко състояние общината пое "Топлофикация". Дружеството трябва да върне доверието на потребителите. Те са длъжни да плащат сметките си, но трябва и да са сигурни, че тези сметки са коректни", каза Фандъкова. Шефът на групата на БСП в СОС Желю Бойчев обаче заяви, че този план не решава нито един от проблемите на "Топлофикация". "Техническото състояние е в отчайващо състояние, съоръженията са от 50-те години, ефективността е ниска, несъбраните вземания са 40% и ние не знаем какво ще правим с това дружество в бъдеще. Това, че бизнес планът е малко по-добър от миналогодишния, не решава нито един от проблемите", обясни Бойчев.

*** Елен Герджиков: Заплатите на общинарите са 420 лева

Заплатите на общинските съветници са бруто около 500 лв., а нето около 420 лв. Това каза вчера председателят на СОС Елен Герджиков. Заплатите са определени преди 2007 г. с решение на парламента по време на управлението на тройната коалиция и са фиксирани в размер до 50% от средната работна заплата за съответната община, уточни той. "Софиянци трябва да знаят, че до 2007 г. общинските съветници са взимали заплати между 1200 и 1300 лв.", каза съветникът от ГЕРБ Малина Едрева.

петък, 24 февруари 2012

00:01:00

Преса - 14 стр.

Лиляна ПАВЛОВА: Пътищата са много зле, спуках гума

Интервю на Деница Бояджиева с министъра на регионалното развитие за снега, дупките по шосетата и санирането на сградите

Г-жо Павлова, още с оглавяването на министерството ви се падна една от най-тежките зими. Какви мерки вземате за пораженията, които нанесе снегът на пътната настилка?

- Основната задача сега е да се направи бърз оглед на всички пътни участъци. Пораженията на места наистина са много големи, настилката е изядена от леда и химикалите, поради което зей-ват огромни дупки. При тези пропадания асфалтът е толкова остър, че директно разрязва гумите на автомобилите. Преди дни и аз имах такова изживяване. Вече започнахме аварийно изкърпване на най-критичните участъци. Приоритетни са магистралите и пътищата първи клас. За това можем да отделим максимум 15-20 млн. лв. Сега времето не позволява да се направи стандартно асфалтиране и затова запъпваме дупките със студена смес. Обръщам се към хората за разбиране, тъй като това може да доведе до затваряне на пътни платна.

- Между другото, какви химикали използвахте за снеготопенето, хората останаха без здрави обувки?

- Този проблем го имах и аз, но при такъв лед солта не действа. Тя може да се използва само до -7 градуса, а температурите паднаха много под това ниво и използването на химикали беше неизбежно - магнезиев бихлорид натриев и калциев хлорид и луга.

- Най-актуалната тема в момента е програмата за саниране. Докъде стигнахте с подготовката?

- Предвидената безвъзмездна помощ от 50 мпн. лв. ще стигне за над 5-6 хил. апартамента. Вече са готови формулярите, с които собствениците ще могат да кандидатстват. За да се стигне дотам, има още няколко важни етапа. Вече избрахме фонд, който ще осигурява кредитирането на останалите 50%, които трябва да се доплащат. В момента върви процедура за избор на звено по изпълнение. Днес в „Държавен вестник" са обявени три обществени поръчки - за избор на проджект мениджър, за извършване на технически обследвания и за провеждане на информационна кампания. Процедурата за проджект мениджър предвижда избор на фирми, които ще оказват помощ на хората, тъй като не всеки има време. Те ще съдействат на собствениците да направят сдружение и да го регистрират в общината. След това ще им помагат да съберат по 500 лв. на домакинство, за да се сформира един бюджет за гаранция. Спед одобрение на сградата ще се стартира техническо обследване. На места хората са проявявали творчество и са пробивани панела, за да си направят различни надстройки, пристройки, балкони. Това е абсолютно недопустимо и има риск от проблеми с устойчивостта.

- Какво точно ще включва цялостното саниране?

- Всички сгради, които са преминали успешно през конструктивното обследване, ще бъдат подложени и на енергийно. Ангажиментът за него също е на проджект мениджъра. Той трябва да изготви доклад с всички мерки за енергийна ефективност, които трябва да бъдат направени в съответната сграда. Ние ще платим 50% от сумата, необходима за всички предписания - подмяна на дограма, ремонт на покрив, на отоплителна инсталация, попагане на топлоизолация и др. Възможно е да се предпише подмяна на вида отопление и преминаване към топлофикация или газификация. Може да се поставят солари на покрива. Обновяването включва абсолютно всички предписани енергоспестяващи мерки. До момента демонстрационно са направени почти 50 сгради. Имаме случаи, в които подмяната на котела заедно с поставянето на соларни панели доведе до намаление на сметките за отопление с 50%. И още нещо много важно - хората, които вече са сменили дограмата, могат да бъдат спокойни. Няма да плащат още веднъж.

- Как ще доведете всичко това до знанието на всяка домакиня, както заръча премиерът?

- Ще има много мощна рекламна кампания. Предвиждаме и брошури с информация, които ще бъдат раздавани включително и във фризьорски и козметични салони, както и в големите магазини. Ще направим и т.нар. road show. С пътуваща шатра ще преминем през всички 36 града, за да покажем на хората какво точно представлява санирането.

- Има опасения, че изборът на строител ще включва 2-3 големи фирми, които ще покрият цялата дейност.

- С тази програма даваме огромен шанс на малкия и средния бизнес да участва в този процес, тъй като за всяка сграда в 36-те града ще се избира разпичен изпъпнител.

- А има ли забавяния в плащанията към бизнеса в момента?

- Слава богу, този проблем вече не е актуален при нас. Всичко беше разплатено през Българската банка за развитие. Останаха ни общо 5 фирми, на 2 от които не сме платили, защото сме в съдебна процедура. Голямото задължение за т.нар. Водно огледало в Кърджали вече е одобрено и до дни ще можем физически да се разплатим.

- Какви са основните ви приоритети през тази година?

- Цел №1 са пот 2 и 3 и частта от лот 4 на магистрала „Тракия", която свършва до Петолъчката. Тези приблизително 80 км трябва да бъдат пуснати в експлоатация преди пика на летния сезон. Изключително важна е и Южната дъга на Околовръстното, като основното трасе ще пуснем още в началото на лятото, с което ще се преодолеят задръстванията. Тогава се очаква и да се въведат в експлоатация около 200 км рехабилитирани пътни участъци от първи и втори клас. В момента върви и търгът за участъка от Околовръстното, където да вържем прословутата магистрала

„Люлин", която в момента свършва в нищото

Тази година обявяваме и търговете за скоростния път София - Калотина.

- „Хемус" последно скоростен път ли ще бъде?

- В този програмен период правим само един участък от Околовръстното до гара Яна и от Шумен до Белокопитово. Всичко останало е една проектна идея, която ще може да бъде финансирана 2014-2020 г. Ще направим анализ на трафика и той ще покаже трябва ли изцяло да е магистрала. Единствената разлика при скоростния път е, че няма аварийни ленти.

- Ще има ли забавяния по „Струма" заради археолозите?

- Нямаме спорове с археолозите. Ще държим чадър, реотан, каквото трябва ще направим. Имаме сключени договори за двата участъка на „Струма", има график и до лятото трябва да са освободили терена около Перник и Кюстендил. Очаквам напредък и за изграждането на „Хемус". Историческият музей в Шумен иска 420 хил. лв., които ние принципно имаме готовност да дадем, но е важно да има еднакъв подход при ценообразуването и на двете магистрали. Иначе през март трябва да сключим договора за лот 4 на „Струма" (участъка Сандански - Петрич). Заедно с това през идните дни обявяваме конкурс за лот 2. В момента се прави предварителен подбор на фирмите, които имат капацитета да изграждат толкова сложни от технологична гледна точка проекти. Тук вече не говорим само за най-ниска цена, защото това е много комплексен и скъп обект.

- В парламентарната комисия по регионална политика имаше големи брожения относно предложените от вас промени в Закона за пътищата.

- Предложените промени идват от практиката. Ключово за безопасността на шофьорите е премахването на билбордовете от магистралите и поставянето им на отстояние 8 метра за останалите пътища. На едно от заседанията на комисията имаше представители на рекламния бизнес. Нормално е те да не са щастливи, че няма да има билбордове, но в крайна сметка безопасността на пътя е по-важна.

- Законът за Черноморското крайбрежие също получи множество коментари.

- Ще направим широк дебат с всички заинтересовани. Нашата цел е да спрем презастрояването по Черноморието. Да махнем сергиите, гащите и чорапите и огромните бетонни постройки по плажовете. Разбира се, бизнесът също трябва да има своето място, но то трябва да е много точно регламентирано.

- Какво се прави по отношение на реформите във водния сектор?

- През 90-те години имаше едно преформатиране на сектора и прехвърляне на собствеността към ВиК операторите. Смятам, че държавата трябва да е собственик и на водоизточника, и на колекторите, и на тръбите, довеждащи водата до населените места. Разпределителната мрежа до всяко едно домакинство вече може да е на общината. Имаме 28 административни области и във всяка от тях трябва да има само един оператор. В момента в някои области оперират по 8 дружества, като някои от тях се състоят от баща, син и куче за пазач. Това трябва да спре. Те не могат да инвестират в мрежата и затова има течове, загуби на вода, влошаване качеството на услугата. Накрая се получава едно голямо нищо. Именно затова ние предлагаме окрупняване на операторите на една водна територия. Тяхната роля трябва да се сведе до управление на актива и инвестиции в мрежата.

- Това ще доведе ли до увеличаване на цената?

- Осигуряването на пренос на водата струва пари и тази инфраструктура трябва да се заплаща частично в цената на водата. Със сигурност ще трябва да се въведе такса водоползване и инфраструктура в размер на 1 или 2 стотинки, да кажем.

- През този летен сезон ще правите ли т.нар. дълбоко-морско заустване, което на практика временно заменя изграждането на пречиствателни станции?

- То не ги заменя, а е част от процеса по интегрираните водни цикли и проекти. Във Варна съществува такава тръба и миналата година беше ремонтирана. Засега данните показват, че тя е здрава и няма пукнатини, но през май ще направим още един преглед и ако се налага, ще я ремонтираме пак. Тази тръба влиза приблизително на една морска миля в морето, което навсякъде по света се ползва за естествена пречиствателна станция. Имаме одобрен проект за 8,8 млн. лв. и за втора тръба на по-голяма дълбочина, за да може да поеме обема на целия комплекс. В Равда също имаме одобрена инвестиция за около 10 млн. лв. Созопол е най-проблемен. Дори да направим една прекрасна тръба за дълбоководно заустване, няма откъде да изведем водата, защото няма колектори,

петък, 24 февруари 2012

04:17:01


оставить комментарий
страница1/4
Дата09.08.2012
Размер0,75 Mb.
ТипДокументы, Образовательные материалы
Добавить документ в свой блог или на сайт

страницы:   1   2   3   4
Ваша оценка этого документа будет первой.
Ваша оценка:
Разместите кнопку на своём сайте или блоге:
rudocs.exdat.com

Загрузка...
База данных защищена авторским правом ©exdat 2000-2017
При копировании материала укажите ссылку
обратиться к администрации
Анализ
Справочники
Сценарии
Рефераты
Курсовые работы
Авторефераты
Программы
Методички
Документы
Понятия

опубликовать
Загрузка...
Документы

наверх