Днес да почерпят | 18. 05. 2012 03: 27 | Труд | стр. 47 icon

Днес да почерпят | 18. 05. 2012 03: 27 | Труд | стр. 47


Смотрите также:
В. "Дневен труд" Източване отвътре | 07. 04. 2012 03: 23 | Труд | стр. 17...
В. "Дневен труд" Борисов да си каже за Трайков | 21. 03. 2012 03: 07 | Труд | стр. 16; 17...
В. "Дневен труд" Най-болните да се оправят сами | 26. 10. 2011 02: 45 | Труд | стр. 15...
В. "Дневен труд" Хасковската болница има нови отделения | 20. 03. 2012 02: 26 | Труд | стр. 22...
Закон приморского края...
В. "Дневен труд" Нощен живот и алкохол будят мигрената | 16. 08. 2011 01: 48 | Труд | стр. 20...
По жицата | 11. 05. 2012 03: 03 | Труд | стр. 33...
План работы: Вступление. (Гарантии реализации прав граждан на труд)...
Закон приморского края о внесении изменений в закон приморского края "о краевом бюджете на 2012...
Домашнее задание для учащихся 2 «А» класса: Математика Стр. 70, №1,2,3,4,5,8,9,10,11; стр. 73 №1...
Домашняя задание 6 а математика Малютина Наталья Владимировна №884 (уравнение), 885,846, 839...
Если есть справочное пособие по русскому языку Узоровой, Нефедовой: стр. 116 упр. 299; стр...Загрузка...
страницы:   1   2   3   4   5   6   7   8
скачать

     бул. "България" №58
     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


18.05.2012


Днес да почерпят | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 47

Проф. Анастас Славчев, председател на Съвета на настоятелите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство-Пловдив, става на 67 г.

Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика, бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, 48 г.

Димитър Николов, кмет на Бургас, 45 г.

Иван П. Иванов, депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, 56 г.

Ивет Лалова, лекоатлетка, европейска шампионка.


^ Чешки депутат къта под паркета € 1,2 милиона | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 35

ПРАГА - В дома на чешкия ляв депутат Давид Рат бяха открити 30 млн. крони (1,2 млн. евро) в брой, предаде АфП.

Рат, който е бивш здравен министър и губернатор на Централна Бохемия, бе арестуван в понеделник след получаването на кутия за обувки, в която имало 7 млн. крони.

Според показанията му той мислел, че в пакета има бутилка вино и бил изненадан, когато полицаите отворили капака и вътре лъснали парите. При последвалия обиск на дома му били открити под паркета други 30 млн. крони.

Опозиционният политик твърд и, че става дума за постановка 6 месеца преди изборите за Сенат и местни органи за управление.

Чехите вече пуснаха вицове за него - че с моженето си да превърне виното в пари, бил равен на Исус. А една букмейкърска къща пусна облог 4:1, че в дома и офиса на Рат ще бъдат открити над 50 млн. крони.


^ Статистика на оскотяването | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 20

Не казвайте утре ще бъдем красиви! Не казвайте утре ще бъдем щастливи! Не казвайте утре ще бъдем, ще бъдем... Ще обичаме утре, утре ще бъда любим. Носете си новите дрехи, момчета!

Падаме, както ходим, умираме, както спим.

Стефан Цанев

Добре е човек наистина да живее сега, да не си прави далечни планове и сам да променя живота си, а не да разчита, че някой политик някога ще оправи нещата в България.

-годишният ни преход би трябвало да е стопил съвсем броя на лековерните. Въпреки че последното твърдение на практика се отрича от резултатите от всеки следващ парламентарен вот.

Назад, към реалността

Дори и съвсем буквално заръката „носете си новите дрехи, момчета" би трябвало да се следва. Стига хората да имат такива, което може би не е реалност за много хора у нас.

Българинът харчи по-малко от 8 лева за дрехи и обувки на месец, стана ясно от последните данни на Националния статистически институт за потребителските навици у нас. Както и да я гледаш -сумата е шокираща. При повече фантазия тя може да се сведе до ръкав от риза, крачол от панталон или връзки за обувки.

Ясно е, че в марковия мол, където цените са вносни, сиреч не по джоба на средностатистическия нашенец, е почти невъзможно да си купиш каквото и да било с 8 лева. В кварталното магазинче за* конфекция изборът в рамките на бюджета се свежда до чорапи, гащи или потник. Така че осемте лева може би стигат за компромисна покупка от битак или магазин втора ръка.

Всъщност липсата на пари за дрехи и обувки в домакинските бюджети на хората у нас става ясна от цялостната структура на разходите на българите. 38,1% от парите на сънародниците през първото тримесечие на т.г. са отивали за храна, алкохол и цигари. За ток, вода и парно се I разходват 16,5% от доходите. Застаряването на нацията определя и все по-големите средства за здравеопазване . Лекарствата вече гълтат 6,1% от парите. Рекордните котировки на петрола естествено вдигат разходите за транспорт, чийто дял вече е 5,8%. фактурите за мобилен телефон прибират още 4,6%.

Въпреки мантрата, че България е данъчен рай, разходите само за преки налози и осигуровки също са доста големи. През първото тримесечие техният дял е 11,4%. От всички тези пера трудно може да се пести. Без храна, ток, транспорт и телефон трудно може да се живее. За плащането на данъци и осигуровки има и допълнителни варианти, които не са в рамките на закона.

На практика данните на НСИ показват, че българинът има пари само за нуждите от физиологично и екзистенциално ниво в пирамидата на потребностите на популярния американски психолог Ейбрахам Маслоу. Това естествено води до мизерия във всички значения на думата. Не само за дрехи българинът харчи малко. Същото важи и за разходите за мебели, битова техника и поддържане на дома - те също са под 8 лв. на месец.

,84 лева за култура и образование

Оскотяването на средностатистическия българин обаче най-ярко се вижда от разходите за свободно време, културен отдих и образование. Тук влизат харчовете, свързани със срещи с приятели, посещения в кина, театри, музеи, концерти и всичко, свързано с обучение и знание - курсове, хоби, екскурзии. За тези неща българите изразходват средно по 8,84 лв. на месец. Колкото и първобитно да звучи, това е реалността днес у нас.

Според обобщените данни на Евростат в никоя от държавите от общността разходите за храна, цигари и алкохол не клонят към 40% от общите харчове, както е в България. Осигуряването на трапезата е сравнително нисък разход в почти всички евродържави. Относително най-малко за храна дават в Люксембург и Обединеното кралство - по 9% от общите разходи. Малко след тях е икономически закъсалата Ирландия, където парите за храна формират 9,8% от харчовете в семейния бюджет.

В Австрия делът на храната е 1 0%, в Германия -11 %, в Дания -11,2%, в Холандия -11,7%, в Кипър, Финландия и Швеция - по 12,4% от всички разходи. Най-близо до България е другият бедняк в ЕС - Румъния. В северната съседка делът на насъщния е 29%. Следва Литва с 26,4 на сто, но във всички останали евродържави прехраната е с дял под 20% от общите

разходи.Европа харчат за дома и за заведения

Като цяло структурата на харчовете на европейците е съвсем различна от българската. При тях най-голям е делът на разходите за дома, които поглъщат почти една четвърт от доходите на средния европеец. Евроданните обаче включват и наемите, изплащането на ипотеки и комуналните разходи плюс обзавеждането. Най-високите разходи за дома са в Дания - 30%, следвани от тези във Финландия, Чехия и Швеция - по 27%.

Напук на високата безработица, дефицита и външния дълг най-много пари за ресторанти и заведения пръскат испанците. Макроикономическите показатели и в момента изобщо не им пречат да дават 16,9% от доходите си по кръчми и кафенета.

В средиземноморските общества на Кипър и Малта също са свикнали да харчат сериозна част от парите си в ресторанти - по 14% от общите разходи. Само в Литва делът на този разход е под 3%. За България разбивка няма, но делът на всички разходи за свободно време, образование и отдих е 3% (споменатите вече 8,84 лв. на месец). Така че и тук последното място ни е гарантирано.

Колкото до новите дрехи и обувките, с дял 2,6% от общите разходи българинът отново е на последното място. Най-близо до нас са унгарците и латвийците, които дават по 3% от парите си за облекло. В Италия и Люксембург делът на този разход е 7,7% от доход, който е в пъти по-висок от нашенския.

От всички тези сравнения става ясно, че българинът още е далеч от образа на европеца и още дълго ще си носи старите цървули


^ Посланикът ни в Йемен: Опитаха да ме отвлекат пред 100 души! | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 6

- Г-н Борис Борисов, какво се случи в събота вечер?

Искам първо да благодаря на всички, които изразиха подкрепата си към мен, и да кажа, че йеменският народ се състои от честни, трудолюбиви и горди хора, които нямат нищо общо с интересите на една малка група хора, които се стремят да саботират процеса на мирен преход.

По време на пътуване от личен характер в столицата Сана служебната кола, която управлявах, беше блокирана от една лекотоварна кола, от която слязоха няколко въоръжени лица и без никаква предварителна подготовка започнаха стрелба и вандалски да чупят стъклата - предното и страничното на шофьора. За две-три минути виждах само неясни силуети. През цялото време нападателите настояваха да изляза от колата, дърпаха ме, мъчеха се да ме извлекат от автомобила. През това време съпругата ми беше излязла от автомобила и се опитваше да привлече вниманието на минувачите и да поиска помощ. Това се случи на най-оживената улица в Сана, но естествено, хората се разбягаха, защото се уплашиха. Малко по-късно възникна задръстване от идващите автомобили и нападателите просто се качиха и тръгнаха в неизвестна посока. По-късно дойдоха представителите на полицията, те се обадиха на силите за сигурност. Минути след това ми се обадиха от йеменското външно министерство и президентството и се извиниха. След това от криминална полиция направиха оглед и се опитаха да вземат отпечатъци. С полицейски ескорт бях откаран до специализирана болница. От едното ми око извадиха 4 стъклени отломки, другото пък имаше дълбоко прободно порязване. В Правителствена болница в София също ме прегледаха и се надявам, че няма да има последици от медицински характер.

Каква беше целта на нападението?

Целта на нападението е била

по възможност да бъда отвлечен. Изключиха се версиите, че целта е била кражба на автомобила, защото нищо не сочи към такава вероятност. Като първоначални версии се смята, че целта е да бъде оказан натиск и сплашване на страните от Европейския съюз, които заедно със САЩ и страните от Залива се включиха активно в процеса на политически промени в Йемен. Публикации в арабския свят характеризират нашите усилия едва ли не като архитекти на политическата реформа, която протича в Йемен.

За някои среди, свързани със старите партии, племенни групировки и терористични структури, присъствието на дипломати от европейските страни е нежелано, защото те оказват помощ за промяната, която тече в страната.

Ще увеличите ли мерките за сигурност в посолството, има ли опасност пак да станете мишена?

Ще предприемем допълнителни мерки за сигурност в рамките на нашите възможности. Охраната се извършва от йеменските служби и не включва придружаване с ескорт, когато се излиза по задачи. От своя страна те обещаха, че ще засилят охраната. Вероятно ще получат указания да ни придружават и при официални мисии. МВнР ще вземе мерки и със собствени средства. На заседание с посланиците от ЕС бяха обменени комплексни мерки за възпрепятстването на подобни инциденти.

Получавали ли сте някакви заплахи и с кои групи свързвате нападението?

До момента не съм получавал никакви заплахи, нито по телефона, нито лични по какъвто и да е начин. Това е вторият ми мандат и винаги добронамерено са се отнасяли всички към мен. Работа на следствените органи е да кажат. Може да е било и изчакване на какъвто и да било дипломатически автомобил.

Публикации говорят за вероятността това да е работа на племенни групи, които имат традицията да отвличат чужденци и дипломати. Това е ясна тенденция и се знае кой стои зад тях. След това се предявяват политически и икономически искания. Трябва да знаете, че не може да се направи рязко разграничение на извършителите на подобни актове в Йемен. Те винаги са преплетени, те са и от племенен характер и имат принадлежност към терористични структури.

Ние оказахме помощ на следствието, показаха ни известен брой заподозрени лица. Каквото е могла да види съпругата ми... Аз след първите секунди не виждах. Използвали са и показанията на очевидци, събраха се поне 100 човека. Отделно има и камери на мол, който е на стотина метра, и трябва да се виждат колите.

Страх ли ви е да се върнете?

Не, не ме е страх. Аз съм толкова години в арабския свят.

Нападан ли е друг посланик на Европейския съюз?

Да, преди три години беше извършен терористичен акт срещу посланика на Великобритания, беше обстреляна колата му. Той не се е намирал в нея. И автомобилът на заместничката му беше обстреляй с гранатомет, при което тя получила леки контузии. Но техните автомобили са били бронирани.

Сполучливите опити за отвличания почти винаги става ясно от кой са извършени. Досегашните йеменски правителства обаче се опитваха да балансират и не задържаха виновните.

Използвани са въпроси и на други медии.


^ Мерят кръвно без пари | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 7

Безплатно мерене на кръвното налягане и на дишането ще има в събота от 11 ч в Борисовата градина. Кампанията е под наслов „1000 крачки за здраве всеки ден!", а мястото е алеята „Аз обичам сърцето си" между детската площадка със слона и езерото с лилиите.

„Ще ни познаете по шатрите за безплатни измервания на кръвното и дишането", казаха организаторите от „Софарма".

Първите 200 участници в акцията ще получат подарък крачкомер.


^ Кокаиновите крале с оборот 500 милиона евро годишно | 18.05.2012 03:27|Труд| стр. 2; 3

Български кокаинови крале правят годишен оборот от 21 млн. евро на вътрешния пазар и към 500 млн. евро от трафик към Западна Европа. Това сочат най-актуалните данни на ГДБОП и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

В края на миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че полицията е по дирите на кокаинови крале, и след броени дни бе арестуван Евелин Банев-Брендо.

Търговията с кокаин у нас не е голяма, но за последните 5 години пазарът е увеличил два пъти обема си, пресмятат експертите. Според проучване на ЦИД българите, които редовно употребяват белия прах, са между 4000 и 8000, а опитващите за развлечение (до 4 пъти на месец) - към 30 000. Общата консумация на кокаин в страната е приблизително 300 кг годишно. При цена на дребно по 70 евро на грам, приходите на кокаиновите крале възлизат на 21 млн. евро. В сравнение с пазара на канабис (към 10 тона годишно за около 63 млн. евро) кокаиновият е три пъти по-малък.

Но основният годишен оборот, възлизащ на около 500 млн. евро на нашенските крале, идва от участието им в трафика от Южна Америка към Западна Европа.

Българи са замесени в прехвърлянето на дрогата главно към Испания, Холандия и Швейцария, хващани са и във Великобритания, сочат данните на ГДБОП. Произведеният в Колумбия, Боливия и Перу кокаин се изпраща по въздух и вода през летища и пристанища в Бразилия, Аржентина, Венецуела и др. Търсят се всякакви начини за маскиране на наркопратките.

Най-големите - от порядъка на тонове, стигат до Европа с търговски кораби и частни яхти. Малки - до 10-20 кг, пък пътуват в колетни пратки и с пътници в самолети.

Навсякъде по Стария континент граничните и митническите власти са подозрителни към товари, пощенски пратки и пасажери, пристигащи от Латинска Америка. Затова трафикантите с яхти или контейнери използват пристанища и летища в Африка като междинни спирки. Там унищожават старите и изваждат нови митнически документи, с които препращат кокаина към Европа.

Пристанище Варна и летище София - това са двата главни български портала за кокаин, като се предполага, че през тях минават по няколко тона годишно. Рекордът е от 1998 г., когато на пристанището във Варна бе открит контейнер с дънки от Перу с 681 кг кока. Също във Варна през 2005 г. бе хваната пратка от 117 кг кокаин, представяна по документи като консерви със сърцевина на палмово дърво. Към 100 кг пък бяха открити разтворени в 1020 бутилки чилийско вино през 2009 г. Последната голяма пратка - 67 кг кокаин, скрити в аржентински комбайн "Дон Роко", също бе засечена при пристигането във Варна и хваната в Русе (виж стр. 10).

Оперативни данни сочат, че кокаин, стигнал до България, продължава на Запад по Балканския път на хероина, като се използват тайници в камиони, леки коли, речни кораби и др. Смята се, че по-малко от 20% от транзитните количества кокаин остават за вътрешния пазар. Но докато в края на 90-те години у нас това бе "дрогата на богатите" - на кримигерои и елитни проститутки, сега употребата е по-масова в дискотеки, нощни клубове и т.н.

Хващат до 250 наши "мулета"

От 200 до 250 българи са хващани годишно по света за трафик на кокаин, сочат данните на ГДБОП. Те са от най-долните нива в международните канали.

В зависимост от дестинацията "мулетата" получават до 2000 евро за пренос на малки количества в ръчния багаж - до 1-2 кг. За повече от 5 кг възнаграждението е 5-6 пъти по-голямо, тъй като рискът от залавяне е голям, както стана с олимпийския шампион по щанги Гълъбин Боевски в Бразилия. На първа инстанция той получи 9 години и 4 месеца затвор за 9 кг кокаин.

"Гълтачите" стоят най-ниско в йерархията. Те пренасят до 200-300 г в капсули в стомаха си. Рискуват да се отровят, а получават не повече от 1000 евро на курс.

МВР: Швейцария търси Брендо за 10 т кокаин

Швейцария обявила за международно издирване Евелин Банев-Брендо заради близо 10 тона кокаин. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Приключило е разследване в Швейцария, където на Брендо е повдигнато обвинение за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа. Става въпрос за около 10 тона кокаин. Привлечен е като обвиняем и за пране на пари и са му блокирани сметки за милиони евро на територията на Швейцария", обясни МВР шефът.

Брендо бе задържан към 17 часа в сряда по пътя Бургас - Созопол. Той и негов авер пътували с "Ауди А8" със софийски номер. Малко преди Созопол пътят на колата бил пресечен от полицейски автомобил. После от син микробус се изсипали маскирани антимафиоти, които му сложили белезници.

"Задържането става в посока към неговата хубава туристическа инвестиция в къмпинг "Оазис". Брендо е човек, който е изключително влиятелен и силен в средите на организираната престъпност. И се обръщам към политическите лидери, управлявали държавата в последните 20 години: Как така от 1993, 1994, 1995 и т.н. тези емблематични фигури да не бъдат задържани и нищо да не се работи по тях. Трябва да ви кажа, че при обиските при задържането можем да потвърдим това, което се говореше преди години - че в България мафията си има държава", обясни Цветанов.

Съобщенията на прокуратурата за задържането на Брендо обаче се разминаха с тези на МВР шефа.

Прокуратурата: Няма данни за нови престъпления

"Прокуратурата не разполага с данни за извършени нови престъпления от Евелин Банев." Така говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова коментира изявленията, че Брендо е задържан заради разследване в Швейцария.

"В прокуратурата постъпи друга официална информация от МВР, че Банев се готви да напусне трайно страната и по този начин да осуети воденото срещу него дело за пране на пари", обясни Кожухарова. Заради това прокуратурата подготвила искане Брендо да бъде задържан. По него ще се произнесе съдия Костадинка Костадинова, която гледа делото срещу Брендо (виж стр. 11) в Софийския градски съд.

"Готвил се да бяга? Това е абсолютна манипулация ", коментира адвокат Ина Лулчева. Тя напомни, че Брендо има отпаднала забрана да напуска страната и се явява на всички заседания в съда.

Амигоса прибран след присъда от януари

Добрият приятел на Брендо - Петър Петров-Амигоса се намира с присъда в килия. Неверни се оказаха съобщенията на някои медии, че бил задържан в сряда вечерта.

„Петров е задържан, защото на трета инстанция ВКС му е постановил присъда и той трябва да бъде преведен да я излежи. Имаме казус, както беше с Братя Галеви. Свален е от издирване в петък)', заяви министър Цветанов.

От прокуратурата направиха уточнение - че Амигоса е влязъл в затвора още на 9 май. Помолен да коментира съобщението на обвинителите, МВР шефът обяви: „Много са възможните спекулации във всичко това, което излиза в публичното пространство."

По-късно от пресцентъра на МВР пуснаха съобщение, че действително задържането на Амигоса станало на 9 май към 19 ч в София. Той бил обявен за издирване на 16 февруари. „Същия ден е преведен в Софийския централен затвор за изтърпяване на наложеното му наказание.

На 11 май е снет за издирване от масивите на МВР", гласи съобщението.

Амигоса получи 3 години затвор за пране на близо 100 млн. лв. от контрабанда на цигари. Окончателното решение на ВКС бе оповестено през януари тази година. По делото приживе бе подсъдим и Иван Тодоров-Доктора, който бе застрелян на 22 февруари 2006 г.

Амигоса нашумя през 2003 г., когато в печата се появи снимка, на която той и Доктора играят карти на яхта в Монако с тогавашните министри Милен Велчев, Пламен Петров и царския депутат Мирослав Севлиевски. Заради скандала оставка подаде Бойко Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР. Тя не бе приета от премиера Сакскобургготски .

Недоразумение с намеренията

Анна ЗАРКОВА

Какво прави МВР?

Ако мислите, че знаете, значи следите редовно медиите. Според тях МВР прави нови разкрития за кокаинови крале и арестува двама в сряда вечер. Изобщо прибира „емблематични фигури, които от 1993, 1994, 1995 г. и т.н. не са задържани, не се е работило по тях".

Какво не е ясно?

Ако сте в недоумение, значи сте чули вчера прокуратурата. Според нея арестуваните в сряда не били двама, а само един - прочутият Брендо, ветеранът сред обвиняемите герои на прехода. Другият - Пепи Амигоса, бил с присъда в затвора от 9 май, но не за наркотрафик, а за контрабанда с цигари. Освен това (да, тук определено има някакво недоразумение!) нямало данни Брендо да е извършил нови престъпления. Той влиза-излиза от ареста и се мотае по съдебните зали за онова пране на наркопари, за което бе обвинен оше през 2007 година.

За какво още питате?

Ако сте напълно объркани, значи сте чели за делото на Брендо в съда. Те и самите съдии там не са наясно 3 пъти връщат обвинителния акт за поправка.

Нейсе. Един мъдрец беше казал: „Ние сме нашето намерение." Това важи и за МВР. И понеже министерството категорично възнамерява да получи отлична оценка в евродоклада за правосъдието и вътрешния ни ред, то е отличник - без съмнение.

Само да не стане някакво недоразумение и с евроекспертите. И те да напишат в юлския доклад укорително, както в предишния -нямате в килиите корумпирани политици.


^ До 1000 лв. глоба за пушене на мач | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 1; 7

Пълната забрана за цигарите - в сила след 2 седмици

Окончателно - за димяща цигара на закрито обществено място, на стадион по време на мач или на концерт, на детска площадка или в училищен двор и прилежащите му тротоари, пушачът може да отнесе глоба от 300 до 500 лв. При второ провинение санкцията скача до 1000 лв.

Това прие парламентът с промени в Закона за здравето. И реализира две желания на премиера Бойко Борисов - забраната за пушене да е в сила за Деня на детето 1 юни, а на стадиона никой да не „пуфти" в носа на ближния. С последното и представители на ГЕРБ не бяха съгласни, но чинно спазиха премиерската воля. Все пак спирките на градския транспорт остават гостоприемни за пушачи. На работните места, в офиси, барове, тари, летни кина и театри по време на постановка цигарата ще е забранена.

Само на летищата ще има специални кабини за димене, а правителството ще пише специална наредба за тях.

Солени глоби от 1 юни и за собствениците на заведения, в които се пуши, записаха още депутатите. Първия път санкцията е от 3000 до 5000 лв., после скача до 10 хил. лв. За спазването на забраната ще бдят регионалните здравни инспекции. По думите на здравната министърка Десислава Атанасова в момента има 600 инспектори. Нито ГЕРБ, нито министърката обясниха как точно си представят контрола на тютюна на стадион по време на мач.

Тоталната забрана на цигарите закономерно скара депутатите, този път не просто на партиен принцип. И от ГЕРБ имаше над 10 депутати, които твърдо гласуваха против крутите мерки срещу дима.

Любен Корнезов от БСП, който настоя тоталната забрана изобщо да отпадне, обясни как крайните забрани до нищо добро не водят и дори даде пример как след като Горбачов налага сух режим, СССР се разпада. „И в патладжана има никотин, да забраним и него", допълни той. Изредени бяха и куп икономически последици, които ще съпътстват забраната за пушене. На това фоновете на забраната отвръщаха с доводи за вредата върху здравето. Депутатът от ГЕРБ Йордан Андонов взриви залата с изцепка, че, пушачите може да са с увреден мозък, съдейки по дебатите". „Не виждам вашият мозък да е по-добър от на останалите колеги. Трябва да се извините", скочи Ремзи Осман от ДПС. Независимият Кирил Гумнеров, макар да е непушач; отсече, че дори Хитлер, който пръв в Европа забранява цигарите, ще завиди на крайните мерки, предложени от ГЕРБ. И се зарече, ако тоталната забрана мине, да поиска криминализиране на продажбата на цигари.

В унисон с горещата тема в понеделник излиза книгата „Войната срещу пушачите. Кой и защо ни преследва" на австриеца Валтер Виперсберг на Книгоиздателска къща „Труд"


^ Катарски милиони срещу пилета | 18.05.2012 03:27 | Труд | стр. 5

Здравка АНДОНОВА

Катар ще инвестира у нас милиони, а ние ще храним богатите араби в емирството с пилета. За това се договори вчера премиерът Бойко Борисов със своя колега шейх Хамад бин Джасим бин Джабър ал Тани.

Гостът премиер заяви, че веднага ще внесе в БНБ депозит от 200 милиона долара, с които да гарантира сериозността на своя интерес. Отделно бе подписано споразумение за инвестиции, първият транш от които ще е 1 00 млн. евро. Това ще стане само ако бъдат одобрени подходящи проекти. В присъствието на двамата премиери бе подписан и меморандум за разбирателство, съгласно който жителите на арабската страна ще имат удоволствието да замезват с български бройлери. Премиерът Борисов предложи на гостите да създадат смесени предприятия за овцевъдство и пчеларство, тъй като добивът на пчелен мед не е сред силните отрасли на Катар поради каменистия пустинен релеф.

„Премиерът на Катар е като нашия Дянков, не дава пари за нищо, затова са толкова богати", каза Бойко Борисов на българските журналисти. Шейхът премиер пожела да се „оплаче" от своя домакин, тъй като не го оставял на мира, откакто е кацнал на летище София.

Гостът от Катар не пропусна да се похвали, че е доста ухажван от чужди държави - получавал по 100 оферти на ден, от които отказвал веднага 99. В България обаче имало реални възможности за инвестиции, тъй като правителството ни било отговорно.

Борисов предложи още Катар да купи болница у нас, както и да инвестират и ползват наравно с него резиденция „Бояна".


^ Намират обесена жената на Робърт Кенеди-младши | 18.05.2012 03:26 | 24 Часа | стр. 28

Съпругата на Робърт Кенеди-младши бе намерена обесена в семейния им дом в Бедфорд - предградие на Ню Йорк. 52-годишната Мери Ричардсън бе в развод от 2 г. със сина на сенатора Робърт Кенеди и племенник на президента на САЩ Джон Кенеди.

Полицията не съобщава нищо за причините за гибелта на жената. Тялото й било открито висящо на въже в пристройка в двора на дома. Обстоятелствата около смъртта на Мери Кенеди се разследват. Според член на семейството, цитиран от тв Ей Би Си, тя вероятно се е самоубила. За късно снощи бе насрочена аутопсия на тялото, която трябваше да даде отговор на важни въпроси.

"Мери ще липсва на всички, които я обичаха, със своя жив и творчески дух. Загубихме жена и майка на четири любими деца, която вдъхновяваше нашето семейство със своята доброта, любов, нежна и щедра душа", се казва в некролог от нейните роднини.

Мери и Робърт Кенеди се женят през 1994 г., когато тя е бременна в 6-ия месец. Само месец преди сватбата Кенеди-младши се развежда с първата си съпруга Емили Бляк, майка на двете му най-големи деца.

Мери Кенеди направи кариера като архитект и дизайнер. Тя стана известна със зелените си проекти и енергийноефективни сгради с оригинален вкус и стил. По нейна идея домът в Бедфорд бе преустроен според последните екологични изисквания.

Робърт Кенеди-младши е адвокат по екологични дела и преподавател в юридическата школа "Пейс" в Уайт Плейнс, щата Ню Йорк.

През последните години Мери Кенеди имаше проблеми

с алкохола и наркотиците

През 2010 г. на два пъти бе арестувана, шофирайки в нетрезво състояние. Оттогава е и разривът със съпруга й, който подава иск за развод. Няколко дни преди втория й арест в полицията в Бедфорд постъпва повикване от дома на Кенеди -между двамата съпрузи се вихри лют скандал за пътуване с децата на училищен

карнавал. В своите показания за" битовия конфликт" г-н Кенеди обяснява, че жена му била "в състояние на алкохолно опиянение и се държи неадекватно, затова той завел децата на карнавала, за да ги предпази от дадената ситуация".

След втория си арест Мери Кенеди успява да докаже, че се е намирала под въздействие не на алкохол, а на лекарства, предписани й от лекар . Това снема обвиненията срещу нея.

"В историята на това семейство ние отново виждаме колко трудно е да бъдеш Кенеди - както по кръв, така и по брак", пише Лорънс Лърнър, биограф на клана Кенеди.

Към датата на смъртта на Мери Кенеди официален развод с Робърт още няма. Какви са били отношенията им в последно време, не се знае. Най-малкото им дете е на 11 г.

Неестествената смърт е прокоба за клана Кенеди

След двете зрелшцни убийства на президента Джон Кенеди през 1963 г. и на сенатора Робърт Кенеди през 1968 г. следват гибелта на Дейвид - син на Робърт, от свръхдоза наркотици през 1984 г., и на брат му Майкъл през 1997 г. в инцидент на ски писта. Президентският син Джон Кенеди-младши пък загина заедно с жена си и снаха си, докато пилотираше малък самолет, паднал в Атлантическия океан през 1999 г.


^ Бойко Борисов спрял строежа на три вили на стадиона в Бистрица | 18.05.2012 03:26 | 24 Часа | стр. 37

Да ме беше взел, вкарвах дузпата в Перник, отвърна Борисов на Стойчо

Строеж на три вили върху стадиона на „Витоша" (Бистрица) спрял премиера Бойко Борисов през 2007 година, когато бил кмет на София. Заради това бил картотекиран в този отбор. Това обясни самият премиер при откриването на ремонтирания стадион „Академик". Инвестицията е за 1,2 милиона лева, като се предвиждат трибуни и козирка, обясни министърът на спорта Свилен Нейков.

„Стойчо Младенов го опровергаха резултатите. Да ме беше взел, вкарвах дузпата в Перник", отвърна Борисов на треньора на ЦСКА Стойчо Младенов за директивата да се направи „Левски" шампион. „Сега чакам да ме атакуват, че даваме този стадион за 5 лева на час на юношите на ЦСКА. И те, и „Лудогорец" имат добри отбори, нека стане шампион по-добрият", обясни Борисов.

Заради финала за купата на аматьорската лига той е подновил тренировките си във „Витоша", като дори е вкарал от дузпа на „Марек". Мачът за трофея е на 30 май в София, като съперник на „Витоша" е „Две могили". „Това е всъщност „Дунав" (Русе). Известна школа, ама и ние си имаме шансовете", разкри Борисов.

„Искам да поздравя дупничани, които имат няколко много добри играчи. Особено тройката, много рита, но е много здрав . И имат един халф Шабан, който е готов за „А" група. Не спря да тича през целия мач", обясни Борисов. „Витоша" спечели мача с 3:2, като освен дузпата премиерът записа и асистенция.

„Помагаме на всички, колкото можем. Ето на

ЦСКА дадохме стадиона. Но не може 20 години една боя да не си сложил и да чакаш на държавата. Нали заради това ставаш президент на футболен клуб. Да те снимат, а ти да даваш пари. Държавата помага, колкото може", отсече премиерът.

Той препоръча на всички босове да отидат до Разград на курс при Кирил Домусчиев, който първо си оправил базата на клуба, а след това започнал да говори. „Ако всички бяха направили така, футболът щеше да е по-добър", отсече Борисов.

оставить комментарий
страница1/8
Дата30.09.2012
Размер1.7 Mb.
ТипДокументы, Образовательные материалы
Добавить документ в свой блог или на сайт

страницы:   1   2   3   4   5   6   7   8
Ваша оценка этого документа будет первой.
Ваша оценка:
Разместите кнопку на своём сайте или блоге:
rudocs.exdat.com

Загрузка...
База данных защищена авторским правом ©exdat 2000-2017
При копировании материала укажите ссылку
обратиться к администрации
Анализ
Справочники
Сценарии
Рефераты
Курсовые работы
Авторефераты
Программы
Методички
Документы
Понятия

опубликовать
Загрузка...
Документы

Рейтинг@Mail.ru
наверх