Министър Аню Ангелов: дадохме откровена картина на отбраната | 08. 06. 2012 03: 56 | Българска армия | стр. 7 icon

Министър Аню Ангелов: дадохме откровена картина на отбраната | 08. 06. 2012 03: 56 | Българска армия | стр. 7Смотрите также:
Общи положения...
Тема: строителство, строителен контрол...
Тема: строителство, строителен контрол...
Българска
Тема: строителство, строителен контрол...
Тема: строителство, строителен контрол...
1 млрд долларов для российских старт-апов от российских бизнес-ангелов...
Закон приморского края...
Москва собирает ангелов на XII ежегодный Конгресс Европейской ассоциации бизнес-ангелов...
Ангелов, Веселин Имотите на Кобургите : Истини, полуистини, действителност / Веселин Ангелов...
Деловая программа по проведению цикла тренингов по обучению для бизнес-ангелов и менеджеров...
Е. А. Ангелова-Пенкова. Благоевград: Унив изд. Неофит Рилски, 2007. 39 с...страницы:   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
скачать

     бул. "България" №58
     1680 София

     тел: +359 2/ 975 25 32

     e-mail: office@cross-bg.net

     http://www.cross-bg.net


СПЕЦИАЛИЗИРАН БЮЛЕТИН НА ИНФОРМАЦИОННА АГЕНЦИЯ „КРОСС” ПО ТЕМА:


ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


08.06.2012 г.


Министър Аню Ангелов: ДАДОХМЕ ОТКРОВЕНА КАРТИНА НА ОТБРАНАТА | 08.06.2012 03:56 | Българска армия | стр. 7

- б. р.) внасяме Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили в съответствие с чл. 23 от Закона за отбраната и въоръжените сили. В този доклад сме се постарали да дадем реалистична оценка на постигнатото от Министерството на отбраната и от Въоръжените сили през миналата 2011 г. и също така да определим онези сфери, в които не сме постигнали онова, което планирахме.

По отношение на постигнатото, на първо място искам да посоча изпълнението на Плана за развитието на Въоръжените сили в частта му

интегрирано Министерството на отбраната и създаване на Единно оперативно звено за управление на Въоръжените сили в състав Съвместно командване на силите и командването на трите вида Въоръжени сили. През тази година предстои следващият етап - реорганизация и преструктуриране на тактическите поделения в Българската армия. Значително увеличихме броя на ученията. Създадохме по-добри условия за тренировки на различните специалности във Въоръжените сили.

Естествено, допуснахме слабости. Основно те са по освобождаването от имоти с отпаднала необходимост, а така също в съответствие с нашите планове трябваше да утилизираме по-голямо количество боеприпаси.

Основните цели, които си поставяме за тази година, са посочени в доклада. Няма да се спирам на тях.

Няма да отговарям на откровени лъжи, изопачаване на факти и клевети от страна на опозицията. Аз ще взема стенограмата и след това дума по дума ще отговоря на господин

Мерджанов как стоят нещата с всеки един довод, който той изтъкна. Нямам намерение да отнемам от Вашето скъпоценно време.

Заедно с това съм благодарен на господин Панчев, че дава една реалистична оценка на онова, което представлява докладът в момента. Докладът може да бъде много по-позитивен, ако не бяхме включили онова, което ние не сме постигнали. Нашата задача беше да ви дадем информация и тази информация стои ежедневно на сайта на Министерството на отбраната. Всички тръжни процедури са на сайта на Министерството на отбраната, включително специалните поръчки. Да не признаеш, че Министерство на отбраната е било наградено (наградата на „Достъп до информация"-б.р.), не било вярно това здраве му кажи.

Бяхме достатъчно откровени, за да дадем картината на това, което не сме изпълнили, обяснили сме и защо не сме изпълнили. Но аз не мога по никакъв начин да приема, че Министерството на отбраната е едва ли не най-затворената институция, че Министерството на отбраната е безотговорно и лично моя милост. Аз сякаш попадам в някоя друга държава, в която аз не съм бил министър две години и да не ми се отправи нито едно обвинение в тази насока, господин Мерджанов, че съм бил безотговорен. Но това си е Ваш проблем.

Не зная защо искате да вмъкнете това (случая с падналия безпилотен самолет на Софийския университет над базата в Лозенец-б.р.) в Доклада за отбраната и Въоръжените сили. Това е една частна фирма, („Берета трейдинг" б.р.), която е спечелила търг, но която, освен утилизация, извършва съхраняване, извършва производство на нов тип автомат, извършва много други дейности, които не касаят въобще утилизацията. Да, ние имаме договор с тази фирма, тя е спечелила, има всички лицензи, включително евро стандарт ISO, досега тя е изпълнявала и други поръчки на Министерството на отбраната, включително преди моя милост да е станал министър на отбраната.


^ СВЕЖ ВЯТЪР В ИНСПЕКТОРАТА | 08.06.2012 03:56 | Българска армия | стр. 8

Считам, че с назначаването на г-н Маринов ще продължи оня свеж вятър, който започнахме с г-н Раков преди година и нещо и който доведе до уточняване на функциите на инспектората. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов по време на тържествената церемония, с която беше извършена рокадата на върха на инспектората.

Досегашният заместник-главен инспектор на МО Иван Раков, който изпълняваше длъжността главен инспектор, се разделя с поста си, излизайки в заслужен отдих. Министър Ангелов представи и новият заместник-главен инспектор на МО Веселин Маринов, на когото с отделна заповед ще бъде възложено да изпълнява и задълженията на главен инспектор.

Раков беше награден

от министъра с почетния знак на МО „Св. Георги"- втора степен (на голямата снимка). Благодарен съм за извършеното досега от инспектората, считам, че много голяма част от докладите са изключително полезни за всички, които след това трябва да изпълняват препоръките, надявам се това да продължи и в бъдеще, заяви Ангелов. Той похвали Раков за успеха в преформатирането на функциите на инспектората и превръщането му

в институция от нов тип. Министърът напомни още, че Министерският съвет е дал добри оценки на инспектората на МО при проверките през тази година. Огромна заслуга за това има г-н Иван Раков, изтъкна министърът. Той каза, че в най-скоро време - до края на лятото, ще бъде решен въпросът с назначаването на титулярен главен инспектор и на друг заместник-главен инспектор, за да може нещата в инспектората да продължат да се случват с още по-голяма активност,

Доста време продължаваме да търсим главен инспектор, всички ние, от ръководството на МО, искаме да бъде юрист, икономист, финансист, който да е по-близо до основните задачи на инспектората - борба с корупционните практики, проверка за конфликти

на интереси, спазване на министерските заповеди, законите и подзаконовите актове, сподели министърът.

Благодаря за хубавите думи, те са оценка за работата на инспектората през тези близо две години, не бих казал, че сме вдигнали летвата кой знае колко високо, но сме я вдигнали нормално, така, както трябва да бъде, каза в отговор Раков. Живот и здраве , мога да седна и да напиша едни мемоари след време, доста работи знам и съм бил свидетел на много неща, каза той и допълни - ако някой се чувства засегнат или обиден от мен, моля да бъда извинен. С нетърпение очакваме мемоарите, отвърна Ангелов, след което звъннаха наздравици.


^ Министър Аню Ангелов: Нарушени са процедурите | 08.06.2012 03:56 | Българска армия | стр. 2

Ще ви дам информация за това, което се случи там (в складовете на „Берета трейдинг" в Лозенец), с която аз разполагам като министър на отбраната. Знаете, че има Национален кризисен щаб. Аз бях там единствено и само да окажа съдействие от името на МО. И ако сега заместник-министьр Радев с два бронирани автомобила влиза във все още продължаващите взривове, за да търси тримата, това е заслуга на Министерството на отбраната. Когато вчера с един брониран автомобил петима военни полицаи влязоха вътре с риск на живота си и измъкнаха двама пострадали, това е също Министерството на отбраната, г-н Мерджанов. И когато говорите, че армията е неспособна, със събути гащи и така нататък, много хубави журналистически изрази, г-н Лаков, но това е обидно за вас самите, за Българската армия, за

нейните военнослужещи. Какво трябва, според нас? Има добър закон -Закон за боеприпасите и взривните вещества, но той трябва да се изпълнява стриктно. В този закон има раздел „Контрол" и трябва наистина да направим така, че в частните фирми да се влиза периодически, за да се проверява как спазват всички изисквания, които те сами са създали като вътрешни правила. При това явно е, че са нарушени тези технологични процедури, тъй като в близост до кратера на мястото на взривения цех е. намерен GSM. GSM означава, че са нарушени процедурите. Явно е, че са нарушени и самите процедури при манипулация с този снаряд, в резултат на които е възникнал взривът. Явно е според нашите експерти, че силата на взрива е с 10 т тротилов еквивалент в самия цех. Това означава, че освен дейностите по утилизация, там са били складирани и други боеприпаси, което е в крещящо нарушение със съответните правила за съхранение на боеприпасите. Ще започнем с мобилни групи и търсене на боеприпаси извън района на складовата база, тъй като поради овалването те са прехвърлили района на складовата база и са попаднали в гориста местност, достатъчно трудно ще бъде това търсене и обезопасяване на целия район. Това ще бъде задача пак на Българската армия в нейната мисия в помощ на населението и на държавните органи.


^ Край „Петолъчката" | 08.06.2012 03:56 | Българска армия | стр. 2

Армията изпълнява трудна мисия в зоната на експлозията

Вторник, 14,40 часа. На телефон 112 е подаден сигнал за силни Взривове в района пътен възел „Петолъчката". Движението по пътя София - Бургас и Омуртаг - Котел незабавно е пренасочено по обходни безопасни маршрути. Полиция и пожарна отцепват трикилометрова зона за безопасност. Оказва се, че взривовете, разтърсили околността, са с „епицентър" предприятие за утилизация на боеприпаси, стопанисвано от фирма „Берета Трейдинг" със собственик Десислав Делев, намиращо се недалече от оживения пътен възел.

От ада на продължаващите взривове военни полицаи и служители на МВР изваждат 18 пострадали. Осем от тях са оставени в болница, двама - в по-тежко, но стабилно, според лекарите, състояние. Трима работници обаче остават в неизвестност. По разпореждане на премиера Бойко Борисов на мястото на произшествието пристигат министрите на отбраната и на вътрешните работи Аню Ангелов и Цветан Цветанов. Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев също е на място, като поема ръководството на обезопасителните и спасителните операции. Още вечерта във вторник районът е разузнат от специализирани военни автомобили „Пустинна котка". Сформиран е кризисен щаб. Близкото село Горно Александрово, в което са паднали два снаряда, е евакуирано и хората са настанени в училището в село Блатец, като са им осигурени легла, храна и завивки.

Взривовете продължават епизодично до средата на втория ден. Трикилометровата зона продължава да е отцепена. Военни специалисти и експерти от Специализирана дирекция „Оперативно-технически операции" на МВР извършват контролирани взривове на боеприпаси, намиращи се близо до главния път София -Бургас. Населението от околните села е предупредено, ако намери какъвто и да било съмнителен предмет, да не го докосва, а веднага да сигнализира на телефон 112. За оглед на опасния район излита безпилотен самолет, собственост на Софийския университет, който обаче пада поради силния вятър. Военни машини го издирват, за да бъде открита камерата и заснетото на нея. С втори подобен самолет се извършва оглед, който показва, че пораженията са много по-големи от първоначално предполаганите. Според специалистите, взривът е с тротилов еквивалент 10 тона, което говори, че има нарушения в работата на фирмата. Не са били складирани само боеприпаси, предназначени за една смяна, а много повече, което е довело до такъв мащабен взрив в целия район. Първоначалните данни показват, че освен боеприпасите, предназначени за утилизация, в района е било складирано оръжие и други муниции.

На мястото бяха и Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, заместник-главният прокурор и шеф на Специализираната следствена служба Бойко Найденов. Разследването ще търси причините за трагедията, както и виновниците за нея, но за събиране на веществени доказателства е нужно да минат поне две денонощия след последния взрив, за да могат специалистите да влязат В опустошения район. Вероятно ще има и жертви, е тъжната констатация на окръжния прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Към мнението му се присъедини и Бойко Найденов, който изрази вчера „все по-малък оптимизъм" за намиране на оцелели...


^ Накратко | 08.06.2012 03:56 | Българска армия | стр. 3

Командирът на Военновъздушните сили генерал майор Константин Попов участва в ежегодната Конференция на командващите на BBC от Европа, която се провежда в Португалия от 6 до 8 юни. Темата е „Трансформацията като средство за ефективно изграждане на способни и ресурсно обезпечени BBC". Конференцията е организация, в която членуват 21 европейски държави. Основните й функции са свързани с въпросите на сигурността при използването на въздушното пространство, Air policing и контрола на въздушното движение.

Приключи учението за сертифициране на Седма w механизирана рота за действие в зоната за отбрана на летище „Кабул". Проявата се състоя в района на в. ф. 52740 - Хасково, и в гарнизонния учебен център „Добрич". Командир на ротата, която ще се включи в операцията на НАТО в Афганистан, е капитан Христо Василев от в. ф. 52740 - Хасково. В ротата са включени 11 жени военнослужещи.

На една година стана детска градина „Калина" в Стара Загора. В нея са настанени 90 деца на военнослужещи от гарнизона. Да поздравят рождениците дойдоха председателят на Общинския съвет Емил Христов, началникът на Военно окръжие полковник Зарко Шишманов, командири на военни формирования, председателят на ОблС на COC3P полковникът от запаса Стефан Пенев, родители и близки на децата. Детска вокална група „Звънчета" с ръководител Даниела Димитрова при Военен клуб - Стара Загора, завърши творческата година с благотворителен концерт, съобщи Елена Ангелова. Събитието се състоя в залата на Радио Стара Загора. Малките „Звънчета" пяха от сърце, набирайки средства за закупуване на нова апаратура за Второ педиатрично отделение на МБАЛ „Стоян Киркович". Техните рисунки ще радват болните деца в отделението, показвайки им, че не са сами.


^ Фандъкова изпреварва президент и премиер | 08.06.2012 03:40 | Труд | стр. 19

Йорданка фандъкова е най-одобряваният български политик през месец май. С рейтинг от 61 % тя се нарежда на първо място в класацията на българските политици. Кметицата на столицата е харесвана от 86% от симпатизантите на ГЕРБ и от близо 70% от софиянци. Това показват данните от национално представително изследване на НЦИОМ, проведеноот23 до 30 май т.г. сред 1000 пълнолетни от цялата страна.

Кристалина Георгиева продължава да получава много високо одобрение (68%) за дейността си като български еврокомисар. Според Н ЦИОМ обаче тя не може да бъде поставяна в класацията на политиците, които работят в България.

На второ място през май е президентът Росен Плевнелиев с рейтинг от 54%. През последния месец той се е увеличил с 2% . Социолози твърдят, че това се дължи и на официалното му посещение в САЩ, което е сочено от 6% от българите като най-значимото положително събитие от началото на мандата на българския президент. Визитата на Плевнелиев в САЩ е направила положително впечатление най-вече на заетите в частния бизнес и на жителите на София. Положителните оценки за работата на президента от началото на мандата му са повече от отрицателните.

На трета позиция е премиерът Бойко Борисов, чиято работа се одобрява от половината българи. Рейтингът на Борисов е устойчив през последната година. Министър-председателят е

харесван от 92% от избирателите на ГЕРБ. Над средната е подкрепата за него и сред хората на възраст до 40 г., сред висшистите и жителите на столицата и големите градове.

Рейтингът на председателя на Народното събрание

не се променя през последния месец - 30%. Одобрението към Цецка Цачева е най-силно изразено в София и в големите градове, сред активното население и служещите.

Най-харесваните министри

са Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов, Николай Младенов и Вежди Рашидов. За последния месец Цветан Цветанов и Николай Младенов добавят по 2% одобрение, а Мирослав Найденов - 3%.

Най-висок е ръстът на одобрение при новите членове на кабинета Делян Добрев и ^ Десислава Атанасова - с по 11 %, както и при Лиляна Павлова - с 5%. Лиляна Павлова е министърът, чийто рейтинг нараства най-бързо.

От началото на годината НЦИОМ регистрира ръст на одобрението 7% и спад на неодобрението 6% към работата на министър Нона Караджова,

Полицията

печели

подкрепа

В края на май, макар и незначително, нараства одобрението към работата на повечето държавни институции. На първо място през този месец е полицията -49%. В сравнение с април тя печели нови 3 % подкрепа. С толкова нараства и одобрението към работата на парламента - 25,2%.

Армията повишава рейтинга си едва пункта-42,6%, а правителството - с един -36,1 %. Полицията и армията са институциите, одобрението за работата на които е по-високо от неодобрение-

то. Полицията е най-популярна сред младите и трудовоактивни българи, а армията - сред хората над 50 г.

С по 5% за последния месец расте одобрението към съда - от 13,5% през април на 18% и към прокуратурата - от 13,5% на 18,6%. Промяната до голяма степен се дължи на публичното огласяне на работата по знакови дела. Прокуратурата е най-одобрявана от жителите на малките градове, а най-критикувана от столичаните.

Правителството е харесвано от 36% от българите. Одобрението на кабинета расте с 3 пункта в сравнение с май м. г. Три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ одобряват работата на кабинета. За последните шест месеца след местния вот и президентските избори, нараства увереността, че кабинетът ще изкара пълния

си четиригодишен мандат. Ако през ноември 2011 г. оптимистите за бъдещето на кабинета са били 68%, то сега те са 72%.

Мнението, че правителството ще изкара мандата си, се споделя от трудово активните, от образованите и от заможните българи, а също така и от учащите и служещите. Убедени, че ГЕРБ ще управлява пълен мандат, са 97% от избирателите на ГЕРБ и 56% от тези на БСП.

Дори сред хората, които не одобряват работата на кабинета, преобладава мнението, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си мандат. Така мислят 57% от критично оценяващите кабинета.

Сергей Станишев е най-одобряваният лидер на парламентарна фупа в българ-

ския парламент - 28%. Доверието към него нараства с 5 пункта след конгреса на БСП. Лидерът на социалистите се ползва с по-висока подкрепа сред симпатизантите на БСП в сравнение с Георги Първанов

(86%:81%). Сред лидерите на парламентарни групи най-висок ръст на одобрение НЦИОМ регистрира при Ахмед Доган и Сергей Станишев - съответно с 6% и с 5%. С два пункта за последния месец расте одобрението към Красимир Велчев - от 17% на 19%.

След оставката си като лидер на СДС Мартин Димитров запазва без промени рейтинга си, като одобрението към него в края на май възлиза на 12%. В процеса на разцепление в „Синята коалиция", Иван Костов печели нови 2% одобрение. Неодобрението към него на-

малява с 3 пункта. 4% от българите одобряват едновременно Иван Костов и Мартин Димитров. Много рано е обаче да се коментират шансовете на двете партии за самостоятелно представяне.

В следващия парламент влизат ГЕРБ, БСП и ДПС

Ако парламентарният вот се провеждаше през последната седмица на май 2012 г., в парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП и ДПС. Бъдещата партия „България на гражданите" дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент, но изводи мо-

гат да се правят след по-продължителен период на наблюдение.

Данните на НЦИОМ показват, че няма значими разлики в електоралните дялове на основните парламентарно представени партии в сравнение с април. ГЕРБ би получила 31,1 % от гласовете на избирателите, БСП - 17,9%, ДПС - 7,0%, и „България на гражданите" - 5,5%. Тези резултати са в отговор на закрит въпрос, като на интервюираните е предлаган списък с имената на политическите партии.

ГЕРБ запазва 71% от избирателите си от 2009 г., БСП - 81%, а ДПС - 85%. ГЕРБ задържа по-добрите си позиции от останалите партии сред хората в трудово активна възраст, сред образованите и сред жителите на областните градове и столицата.

В майското си проучване НЦИОМ изследва отношението към практиката в някои общини избирателните секции да се изнесат извън ромските махали като превантивна мярка срещу купуването на гласове. 45% одобряват подобна идея, против нея се обявяват една четвърт - предимно бедни хора и самите роми. В столицата се наблюдава повишена критичност към идеята.


^ 1000 лв. за дете, ранено на пътя | 08.06.2012 03:40 | Труд | стр. 10

Деветнайсет момчета и момичета получиха общо 13 200 лева от Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при катастрофи към БЧК.

финансовите помощи бяха връчени вчера на специална церемония в ГД „Охранителна полиция", на която присъстваха 6 от жертвите. Останалите 13 малчугани ще получат парите в идните дни. Дарените суми са между 400 и 1000 лв. и са съобразени с тежестта на получените травми.

Майките и дечицата нямаха думи да изразят благодарността си към инициаторите и десетките анонимни дарители, голяма част от които са полицаи.

„Парите ще вложим в нови процедури с озонотерапия каза Дора Кошничарова, майка на 15-годишния Марио от Сливен, който получи 1000 лв. - Единствено такова лечение можем да си позволим. За присаждане настволови клетки не можем да мечтаем."

Трагедията със сина й се случила преди 9 години. Момченцето било ударено пред очите й от автомобил на „зебра" до училището му. Тогава Марио бил на 6 годинки. Двайсет дни бил в кома. Лекарите не вярвали, че ще оживее. Днес е с трайни увреждания на четирите крайника, има и нарушения в говора. Виновният шофьор получил 3 г. условна присъда и досега е изплатил едва 20 лв. обезщетение.

„фаталната пешеходна пътека и сега е с изтрита маркировка. Около нея поставиха гумени уплътнения, нещо като „легнал полицай", но шофьорите ги махат", каза Кошничарова.

деца са убити в катастрофи от началото на 2009 г. до 31 май 2012 г. В последните години има намаляване на жертвите, но увеличение при пострадалите. Дарителският фонд е учреден през 2005 г. от БЧК, МВР и др. Повечето момчета, получили помощи, споделяли, че искат да станат полицаи.


^ Камери хващат убийците на букмейкър | 08.06.2012 03:40 | Труд | стр. 11

Полицията в София задържа двама мъже за убийството на благоевградчанина Йордан Динов (41 г.), шеф на верига от пунктове за онлайн залагания. В ареста са физическият му екзекутор Николай Станков-Дългия (37 г.) и помагачът му Кирил Кирилов-Кики (42 г.). Двамата са регистрирани за кражби, наркотици и други престъпления.

Мотивът за убийството остава тайна за разследващите. Поръчителят на покушението - също.

Дългия и Кики са арестувани в сряда в кварталите „Дианабад" и „Манастирски ливади" при операция на баретите от спецотряда за борба с тероризма (СОБТ) и на Специализираните полицейски сили (СПО). Двамата са разкрити по колата, с която се движили в деня на разстрела - 4 април т. г., и по записи от камери. Килърът е разпознат от свидетели на покушението, оръжието обаче не е открито.

Кипърски грешки

Във фаталния ден Йордан Динов пристигнал от родния си Благоевград в София, тъй като имал дело в административния съд - обжалвал актове от НАП за извършваната от него букмейкърска дейност.

Малко след 9,30 ч той посетил бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев в офиса му, който се намира в центъра на София. Около 10 ч излязъл оттам и поел пеша по улицата. На кръстовището на ул. „Св. Кирил и Методий" и „Будапеща" бил застигнат в гръб от неизвестен от убиеца си, който изстрелял понего осем куршума.

Йордан Динов починал на път за болницата. В джобовете му били открити 32 000 лв. и 5 хиляди евро.

Благодарение на мобилните телефони на жертвата спецовете от сектор „Убийства" в СДВР установили целия маршрут, по който се е движела. Прегледани били всички камери по пътя на Динов. Така ченгетата забелязали, че плътно зад автомобила му непрекъснато се движи автомобил „Субару форестър". Същото возило било записано от видеонаблюдението и край местопрестъплението.

По документи колата се водела на един човек, който го продал на друг. После преминала в трети ръце. Макар и трудно, все пак ченгетата открили, че последно субаруто било във владение на Кики.

Малко след фаталния 4 април Кирилов направил опит да се отърве от автомобила. Отишъл в автоморга на Околовръстното шосе и казал: „Тази кола е проблемна, искам да я разфасовате."

Служителите там потвърдили, че Кики им оставил колата.

Мъжът бил поставен под наблюдение. Дни по-късно като съучаст-

ник на Кирил бил заподозрян Николай Станков. Двамата са арестувани в сряда - Кики на бензиностанция в „Манастирски ливади", а аверът му - на бул. „Н. Габровски". Николай бил в компанията на друг мъж, с когото се готвели за кражба.

физическият извършител на разстрела - Николай, е бил без маска и е разпознат от свидетели. Лицето му е записано и от камера.

До момента не са установени никакви допирни точки и връзки между извършителите на покушението и жертвата. Разследващите смятат, че двамата мъже са изпъл нявали поръчка. На този етап задържаните не дават обяснения. От СДВР смятат, че има още замесени лица.

Криминалистите разкриха, че двамата задържани са следили колата на Йордан, когато той вече е влязъл в София. До столицата бил следван от друг.

.Двамата задържани не са професионалисти. Килърът е изстрелял 8 куршума, но не е уцелил смъртоносно жертвата, която умира от кръвозагуба", обясниха ченгета.

„В хода на разследването не сме се задълбавали в бизнеса на жертвата. Искахме да разкрием извършителите" - така полицаите отговориха на въпроса дали са открили нещо „тъмно" в бизнеса на Динов. Срещата на Йордан с Костадин Паскалев няма отношение към убийството, обясниха още полицаите. Двамата са водили частен разговор, който не е свързан с бизнес.

Италианска версия

Йордан Динов бе представител у нас на австрийската букмейкърска компания за залагания „Планет Уин 365", регистрирана в Инсбрук.

Букмейкърът Йордан Динов бе застрелян в центъра на София на 4 април т. г. Убийците са регистрирани за кражби и наркотиции.

Снимки архив „ТРУД"

В последната година той открил 100 офиса за онлайн залагания у нас.

Динов може да е бил убит заради негов доклад до УЕфА със съмнителни български мачове и по-специално този между „Черно море" и „Локомотив" (Сф), съобщи преди дни италианският вестник II Giornale, цитиран от БГНЕС.Jornale добавя, че вероятно има връзка между разкритията на Динов и италианската тотомафия, тъй като седмици след убийството му в прокуратурата в Кремона е постъпило съобщение от Интерпол. То гласяло: „Информираме ви, че властите в София разследват убийство, свързано с нелегалното залагане в световния футбол."

Вчера от СДВР не коментираха „италианската" версия.


^ По 1000 лв. за взривен работник | 08.06.2012 03:40 | Труд | стр. 6; 7

Георги Желязков от Стралджа работел на около 150 метра от взривения склад. Той още не може да се отърси от шока и през сълзи разказва как се е спасил. Мъжът бягал като никога през живота си през шосета и баири, криел се зад храсти, докато не го пресрещнали пожарникари. Те го извели до Петолъчката, а оттам го взел брат му. Два часа след адската експлозия се прибрал невредим в дома си, а през това време майка му едва не починала от ужаса и неизвестността.

Останки от тела и кости тази зловеща гледка се е разкрила пред военните, които влязоха с бронирани машини в периметъра на взривения военен цех вчера. Те забелязали частите от тела през визьорите, но не могли да се доближат повече.

Още не можем да кажем дали останките са на хора или на животни, застрахова се вчера окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. „При тази ситуация, при този взрив, ако е имало хора, най-вероятно те ще бъдат жертви. Но ще бъдат взети ДНК проби и тогава ще стане ясно. Ако са човешки, ще установим на колко души са", допълни Ханджиев.

Той подчерта, че полицията не е спряла претърсването на района с надеждата, че тримата издирвани работници са успели да избягат от мястото на инцидента и да се спасят в гората. Цялостният оглед на терена обаче ще продължи едва след като военните сапьори обезвредят района на складовете.

Около цеховете, където и да погледнеш, има ракети, части от боеприпаси, взриватели описа ситуацията Ханджиев.

До 15 ч вчера очакваната сапьорска група още не беше пристигнала, въпреки че бяха минали 24 часа от последния взрив на боеприпаси. Това пречи на провеждането на каквито и да е следствени действия на терен, тъй като има риск за живота на разследващите.

Пътният възел Петолъчката продължава да е блокиран. Автомобилите се отбиват през околните трасена по пътя София -Бургас.

Ад е, звъняха в редакцията на „Труд" шофьори. Трафикът е жесток, дано да отворят кръстовището по-скоро, казаха те.

Петолъчката ще бъде отворена, след като специалистите обезвредят опасния периметър. На пътния възел вчера се бяха събрали ръководителите от прокуратурата, полицията и областната управа в Ямбол, представители на Инспекцията по труда в Сливен, кметът на Стралджа Митко Андонов. За кратко се появиха и депутатите от БСП Асен Гагаузов и Атанас Мерджанов.

Докато отговорните лица коментираха ситуацията, на Петолъчката пристигнаха Ирен Костова и Галина Николова, съпруга и дъщеря на издирваните Станимир Костов и Никола Гочев. Двете жени бяха силно развълнувани, разстроени и гневни.

Къде е армията? Къде е държавата?

Защо вече трети ден не се претърсва гората? - викаше Ирена Костова към присъстващите официални лица.

Двамата министри дойдоха, дадоха си интервютата и си заминаха! А ние с Галина сега трябваше да минем през полицейския патрул с измама, за да стигнем до Петолъчката. Останаха ядът и отмъщението", продължаваше да реди Ирена. Жената сподели, че е пенсионер от армията и не искала да и „пробутват врели-некипели приказки", а да види, че някой наистина го е грижа.

Двете жени разказаха, че единствените представители на държавната власт, които са ги потърсили след инцидента, били от окръжната прокуратура в Ямбол.

„Дойдоха още на 6 юни по обед. Казаха, че са намерени трупове край складовете. А от медиите постоянно чуваме, че нищо не било открито", възмути се съпругата на Станимир Костов. И допълни през сълзи: „Животът на нашите близки е оценен на 1000 лева."

Още вечерта, след като складовете започнали да гърмят, дошъл представител на собственика на цеховете „Берета Трейдинг" и

им дал по 1000 лева на ръка. Казал, че са за нужди от първа необходимост. На ранените дали по 500 лв. Ирен Костова и Галина Николова се заканиха, че ще съдят България в Страсбург.

Междувременно близо 80 души от близкото до взривените складове сливенско с. Горно Александрово втори ден не могат да ходят на работа заради затворения пътен възел Петолъчката, оплака се кметът на селото Петър Костадинов.

„Тези хора работеха на лозовите масиви край Карнобат, на оранжериите край Стралджа и в една частна фирма в Сливен. Но служебните им автобуси не идват да ги вземат, както преди, защото селото е в 3-километровата санитарна зона и достъпът до него не е възможен", каза Костадинов.

Досега 70 собственици са подали заявления в кметството, че при взривовете са счупени прозорците на къщите им, паднали са таваните, стените се напукали. Представители на фирма „Берета Трейдинг"

дошли вчера преди обед в кметството и успокоили, че ще поемат разходите по ремонтите. Селяните не могат да работят и по нивите си, защото те са пълни с осколки и има опасност от невзривени боеприпаси. Животните също не могат да ходят свободно на паша. Селяните ще искат обезщетения от земеделското министерство, за да си покрият загубите.

Ранените станаха десет

^ ВАНЯ АВДЖИЕВА

Ранените от взрива вече са десет. Последният пациент е приет вчера в ямболската болница със спукано тъпанче на ухото. След инцидента работникът се чувствал добре, но вчера се влошил.

„Състоянието на ранените работници, които са в ямболската болница, е добро. Кога ще бъдат изписани, обаче не можем да кажем. Медицината не е математика", каза д-р Панайот Диманов, директор на МБАЛ «Свети Пантелеймон". В здравното заведение са на лечение девет работници.

Най-тежко раненият е в болницата в Сливен, но няма опасност за живота му.

Пострадалите приемат посещения само от най-близките си. Не искат да разказват за инцидента пред медиите. Вчера при тях бе и кметът на Ямбол Митко Андонов. „Да се приберат в домовете си здрави, това сега е най-важното. Семействата им имат нужда от тях", каза той.

бойни ракети бяха заловени в микробус

Сто и три бойни неуправляеми ракетни снаряда задържа сливенската полиция на пътя Сливен - Ямбол вчера, съобщиха източници на „Труд".

Боеприпасите, известни като ракети „въздух-земя", били превозвани в микробус. Не е ясно откъде са взети те. По непотвърдена информация не са от военните складове до с. Лозенец, където във вторник се взриви цехътс боеприпаси. Микробусът е спрян за проверка около обяд на 7 юни на километри от Сливен в посока Ямбол. В района гъмжи от полиция и военни, нo трафикантите са използвали път, който не се наблюдава. Повечето униформени са около Петолъчката и близките села.

„Ракетите са прихванати при секретна операция", потвърди информацията окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов. Случаят е предаден на колегите от Военната окръжна прокуратура и на Военната полиция, каза той.

Шофьорът на микробуса и единственият му спътник са военнослужещи. Към 17,30 часа военното следствие и полиция вече провеждаха първите разпити на свидетели. До този час нямаше задържани лица.

От Военната окръжна прокуратура съобщиха още, че тепърва ще се изяснява защо и закъде са били превозвани ракетите, дали са били изписани по надлежния ред и с каква цел, от кое поделение и дали ракетите не са били откраднати.

Според неофициални източници една от ракетите струвала около 20 000 лева. Стойността на цялото количество боен арсенал е за близо 2 млн. лева.

Подобни боеприпаси има в авиационната база Безмер, която е единствена на територията на Сливенския и Ямболския регион.

„Започнали сме усилена работа по случая", каза и зам.-ръководителят на Военната окръжна прокуратура Сливен полк. Христо Тинев. Неговите колеги не скриха изумлението си, че крадците са посмели да минат близо до обекта, в който доскоро имаше взривове. Te са се надявали, че ще я инат незабелязано, коментираха прокурорите. По тяхна информация сигналът е подаден от човек, който е знаел за нелегалния товар и се е уплашил, че може да стане по-голяма беля.

Съдът обявява изчезнали за мъртви след 2 г.

^ ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Изчезналите работници могат да бъдат обявени за мъртви чак след като излязат всички ДНК и други експертизи от намерените останки на мястото на инцидента. Това обявиха вчера от полицията и прокуратурата.

Съдът задейства процедурата по издаването на смъртен акт, след като минат най-малко 2 години от изчезването. В случая те ще се броят от деня на взрива в цеха до Петолъчката. Магистрати поясниха пред „Труд", че това произтича от Закона за лицата и семейството, който в тази част не е променян от 1949 г. Законът казва: „Когато някой е изчезнал при военни действия или при друго събитие, което дава основание да се предполага, че той е загинал, смъртта може да бъде обявена, ако са изтекли 2 г. от прекратяването на военните действия или от събитието."

Съдът определя деня, а по възможност и часа на предполагаемата смърт. Процедурата предвижда, че веднага след изчезването на някого съдът назначава негов представител, който да защитава интересите му. Това може да бъде поискано както от семейството или други заинтересовани лица, така и от прокуратурата. Обикновено за представител се посочва близък или роднина.

Ако някой липсва повече от 1 година, съдът го обявява за отсъстващ. Тогава наследниците му могат да поискат от магистратите да бъдат въведени във временно владение на имотите му. Наследниците имат право да управляват имотите и да ползват приходите от тях. Но не могат да ги продават или ипотекират.

Законът допуска изключение „в случаите на нужда, или при очевидна полза за отсъстващия". Това обаче става със съдебно разрешение.

оставить комментарий
страница1/11
Дата18.08.2012
Размер2,37 Mb.
ТипДокументы, Образовательные материалы
Добавить документ в свой блог или на сайт

страницы:   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
Ваша оценка этого документа будет первой.
Ваша оценка:
Разместите кнопку на своём сайте или блоге:
rudocs.exdat.com

Загрузка...
База данных защищена авторским правом ©exdat 2000-2017
При копировании материала укажите ссылку
обратиться к администрации
Анализ
Справочники
Сценарии
Рефераты
Курсовые работы
Авторефераты
Программы
Методички
Документы
Понятия

опубликовать
Документы

наверх